Mozilla Foundation обявиха, че развитието на популярния имейл клиент Thunderbird ще бъде прехвърлено на сформирана от тях организация с комерсиални цели с името MZLA Technologies Corp. Идеята зад този ход е освен развитието на проекта, така и опит за монетизация на продукта, коментират от Silicon Angle. Понастоящем неговото развитие се подпомага основно от дарения от потребителите му.

„Преместването към MZLA Technologies Corporation не само ще позволи на проекта повече гъвкавост и устойчивост, но и ще ни позволи да започнем да изследваме възможности да предлагаме на нашите потребители продукти и услуги, които не е било възможно да им предоставим под управлението на Mozilla Foundation“, споделя в публикация в блога на Thunderbird Филип Кюуиш, продуктов мениджър към Mozilla и председател на Thunderbird Council. „Ходът ще позволи на проекта да генерира приход чрез партньорства и не-благотворителни дарения , които на свой ред ще бъдат използвани за покриване на средствата, изразходвани за създаването на нови продукти и услуги“. Той обещава, че Thunderbird ще остане все така открит и сигурен продукт, който защитава поверителността на своите потребители.

Новината дава увереност, че Thunderbird не само е все така жизнен продукт, но и ще получи нов шанс чрез MZLA. Припомняме, че през последните години неведнъж се появяваха слухове, че Mozilla търси начин да се оттърве от популярния имейл клиент. Подобни слухове бяха особено активни през 2012, а впоследствие и през 2015.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
fork
fork
1 година

Май ще има Форк. То и без тва последната версия стана неизползваема след като скриването в трейя стана невъзможно.

stormofblood
stormofblood
Отговор на  fork
1 година

Всъщност монетизацията на Thunderbird-a, може би ще спаси нещата.