Oath, подразделението на Verizon, образувано след придобиването на Yahoo, за да приюти интернет бизнеса на компанията, ще заведе дело срещу Mozilla, заради неспазени договорености.

Преди три години двете компании сключват взаимноизгодна сделка, по силата, на която Mozilla ще направи Yahoo търсачка по подразбиране във Firefox, за което Yahoo ще плаща на компанията по $375 милиона на година. Mozilla обяви в края на миналата година, че ще замени Yahoo, като доставчик на търсенията в браузъра за сметка на Google за териториите на САЩ, Канада, Хонг Конг и Тайван, предава Recode. Договорът, сключен от тогавашния шеф на Yahoo, Мариса Мейър, важи до 2019 и съответно Oath решава да търси съдебна отговорност на Mozilla. Изглежда обаче, вратичка в договора позволява на компанията да прекрати своето задължение едностранно, ако сметне, че сделката е неизгодна за развитието на Firefox и компанията зад браузъра. Сега Mozilla завеждат контраиск, в който се твърди, че според договореностите, Yahoo е задължена да продължи плащанията, независимо от оттеглянето от сделката на Mozilla.

„Наскоро ние упражнихме своето договорно право да прекратим нашето споразумение с Yahoo, заради набор от фактори, в това число обезпечаване развитието на нашия бранд, желанието ни да осигурим качествено уеб търсене и осигуряването на предлагане на по-богато съдържание в по-широк смисъл“, пишат от Mozilla тази седмица. От публикацията на юридическия отдел на компанията се разбира, че решението за оттегляне от сделката е взето, след като Verizon придобиха Yahoo по-рано тази година.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за