„В най-добрия интерес на потребителите ни“, гласи становището на компанията.

По-рано този месец ви съобщихме, че още следващата версия на Google Chrome ще започне да отхвърля сайтовете, които носят цифровото клеймо на Symantec. Това обаче може да създаде неудобство за много от ползващите браузъра, които ще се изправят пред предупредително съобщение, което по-скоро може да ги обърка. Mozilla знаят това и не желаят да причиняват това на потребителите на Firefox, което е и причина за тях да забавят сходна промяна.

Както си спомняте, множество инциденти с неправомерно издадени сертификати и подправени такива, провокираха Google, Mozilla и други компании да размахат пръст на Symantec. Те пък от своя страна признаха, че им е трудно да балансират всичките си бизнеси, което провокира компанията да продаде сертификационния си бизнес на DigiCert.

Отхвърлянето на цифровите документи обаче не е лесно, вземайки предвид това, че все още над един процент най-посещаваните един милион сайта в Мрежата ги използват все още. Именно това и обяснява Уейн Тейър, програмен мениджър в Mozilla, отговарящ за сертификационните дейности. Той изразява съжаление, че все още толкова много ресурси разчитат на тях, особено вземайки предвид активната кампания на DigiCert по безплатната им замяна. „Сигурността на потребителите ни е приоритет номер едно за нас и ние разпознаваме допълнителния риск, пред който те се изправят с това отлагане. Само че, вземайки предвид настоящата ситуация, ние вярваме, че забавянето на тази промяна за по-късно тази година, когато повече сайтове ще са подменили TLS сертификатите си на Symantec, е в общ интерес на всичките ни потребители. Тази промяна ще е достъпна в Nightly билда на браузъра и възнамеряваме да я интегрираме в бета версията на Firefox 64, когато тя излезе в средата на октомври“, пише той.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари