Mozilla подготвя Алфа-версията на нов браузър, базиран на бързия енджин Mozilla Servo

1
71

Скоро ще бъде представена алфа-версията на експерименталния енджин Mozilla Servo. Mozilla съобщи, че първата версия на Servo+Browser.html ще излезе през месец юни тази година.

 

Servo е нов, изключително бърз енджин, написан на програмния език Rust. Характерен е с по-добрата си безопасност, модулност, както и с изключително високата си производителност, понеже използва нов алгоритъм за паралелна обработка на страниците и новите CSS3 и HTML5 парсери, написани също на Rust. Два важни компонента използват сега съществуващите модули, написани на C++ – това енджинът SpiderMonkey за обработка на JavaScript и библиотеката за 2D графика Azure за OpenGL и Direct3D.

 

Сравнение на производителността на Servo с други браузъри, тествана на 3-ти март 2016 година:

  • Chrome Canary – 15 FPS 
  • Mozilla Firefox Developer – 9 FPS 
  • Apple WebKit Nightly – 5 FPS 
  • Mozilla Servo – 60 FPS

Към днешен ден Servo работи единствено с 64-битов Linux, 64-битова OS X, Android и Gonk (Firefox OS). Засега има бъгове при рендирането. Servo все още има проблеми с някои сайтове. Програмистите споделиха, че към месец юни ще бъдат оправени бъговете с рендирането на по-актуалните сайтове, включително Github, Duckduckgo, Hackernews и Reddit.

Ключовото предимство на Servo е използването предимно на паралелна работа и пълноценното използване преимуществата на съвременните многоядрени процесори.

Две основни причини са подтикнали разработчиците към създаването на Servo. Първата е, че сорс-кодът на днешните браузъри е огромен и не се поддава на оптимизация и е по-лесно всичко да започне от нулата. Написването на съвсем нов сорс-код се налага и поради факта, че днешните браузъри са създадени преди много години за едноядрени процесори и съвсем опростени уеб-страници.

Втората причина е слабата защитеност и безопасност на програмния език C++, с неговия модел за използване на паметта. За разлика от него, Rust е бърз и безопасен програмен език с автоматично управление на паметта, интегрирана паралелна работа и други.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
805 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
805
805

Интересно