Mozilla подготвя ARM версия на Firefox за ОС Windows 10 за ARM процесори

0
229

Компанията Qualcomm съобщи, че съвместно с Mozilla работи върху оптимизацията на 64-битовата ARM версия на браузъра Firefox за операционната система Windows 10. Това ще даде възможност на притежателите на ARM компютри пълноценно да използват алтернативен браузър. Към днешен ден единствено Edge, браузърът на Microsoft, е пренаписан за процесорите с ARM архитектура.

Mozilla се радва на съвместната работа с Qualcomm върху портването на Firefox. Вече нямаме търпение да дочакаме излизането на стабилната версия на Firefox за Always Connected PC“ – се казва в официалния блог на компанията.

Практиката показа, че традиционните браузъри, като Firefox и Chrome, силно натоварват ARM процесорите в компютрите, работещи под управлението на ОС Windows 10 за ARM процесори. Причината е, че те работят чрез емулация, която забавя тяхната работа и товари процесора. Ето защо, тези програми трябва да се прекомпилират за ARM архитектурата.

Първата ARM бета версия бе показана на медиите и всички отбелязаха, че тя работи много бързо и стабилно. Но засега няма информация за натоварването на процесорните ядра, не са правени и синтетични тестове. Известно е, че всеки раздел на ARM Firefox работи в отделен процес и осемте ядра на новия Snapdragon 8cx са напълно достатъчни за комфортна работа с много сайтове и много едновременно отворени раздели.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за