Mozilla Foundation представиха изцяло нова инициатива, целяща да помогне на интернет потребителите да запазят своите лични данни далеч от ръцете на мегакорпорациите с проекта с интересно име UNFCK the Internet. Освен няколко конкретни полезни съвета и статии, на страниците на проекта ще намерите и връзки към услуги, които зачитат правото на поверителност на потребителя в Мрежата.

Във времена на увеличаващи се хакерски атаки, на цензура на всички равнища и държави, които искат да следят поданиците си навсякъде, а компаниите да получат достъп до данните им, за да ги осребрят, „поверителност“ и „сигурност“ са понятия, които изчезват от WWW. Добавяйки към тях световната криза с COVID-19, от която се възползват в максимална степен киберпрестъпници, измамници и правителства, които под предлог, че ще запазят здравето ви искат да знаят всяка ваша стъпка и действие не само онлайн, но и офлайн, тези понятия наистина просто изчезват. Агенцията за национална сигурност на САЩ, Cambridge Analytica, агресивно онлайн профилиране с цел доставянето на персонализирана реклама, дискусии за отслабването на защитите в Интернет и всепроникваща цензура, която вече не подминава и „западните“, демократични държави – изберете си заплаха. Но в същото време, до известна степен, всички тези неща родиха едно ново поколение интернет потребители, което се интересува и информира как може да запази личната си информация само за себе си. UNFCK the Internet представлява поредния образователен проект в тази посока.

Любопитен момент, когато посетите страницата на инициативата е, че в началото виждате призив „Гледайте „Социалната дилема“. Филмът на Netflix е наистина качествено документално кино, което ни запознава отблизо със състоянието на нещата, представено от „черноработниците“ на инфраструктурата за следене – програмисти, които, когато започват работа за поредния техногигант, не предполагат какво ще причинят с кода, който пишат.

Сред другите инструменти и услуги, представени на страницата, намираме връзки към полезни добавки за браузъра на Mozilla, Firefox – като например Facebook Container, който изолира действията ви извън страницата на Facebook, така че социалната мрежа да не може да следи като посещавате други сайтове и ако например търсите да си купите обувки за есента в друг таб, Facebook да почне да ви залива с реклама на магазини за обувки в своя си. Тук е и Ad Observer, приставка за браузъра, разработена от изследователи от Нюйоркския университет, която може да ви каже повече за произхода на дадена политическа реклама. Тук е и YouTube Regret, разширение, което не виждам точно как се вписва в категория „Сигурност и поверителност“. То ще ви помогне да кажете на YouTube да спре да ви предлага едни и същи неща, които никога не сте искали.

Разделът, който изглежда обаче най-полезен е този с името „Избери независима технология“ (Choose independent tech), където ще намерите няколко полезни услуги, които ще ви помогнат да запазите своята поверителност. Като например набиращото все по-голяма популярност приложение за мобилни устройства Jumbo или използващото най-висока степен на защита приложение за комуникация Signal, защитената имейл услуга Protonmail на CERN, както и блогинг платформата за твореца във вас Medium.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари