Освен с популярния браузър Firefox и пощенския клиент Thunderbird, Mozilla са известни с доста други проекти, които често остават на заден план за широката публика.

Тази седмица, Mozilla Foundation разкри финалната версия на WebThings, модулна софтуерна платформа, насочена към света на свързаните устройства и интелигентния дом. Системата е съставена от два основни компонента. Първият от тях, WebThings Gateway, който оперира от страна на рутера, който свързва смарт устройствата в дома. То може да превърне компютърно устройство, като например Raspberry Pi в мребов портал с възможност да обработва трафика от всички свързани вещи в къщата.

По този начин, WebThings Gateway се явява богато на възможности за управление устройство. Той е снабден с конверсивен асистент, който позволява контрола на джаджите с гласови или текствои команди. Заедно с това, софтуерът е снабден с подобен на IFTTT (If This, Then That) инструмент, който позволява настройката на устройството да извършва определено действие при предварително зададен сценарий за това, като например включването на осветлението при отключването на входната врата.

Името на втория компонент е WebThings Framework. Става дума за комплект с инструменти, който служи за изграждане и допълване на софтуера за управление на устройството, който задвижва смарт характеристиките на уреда, управлява задачи от ниско ниво, като например отдалеченото управление. WebThings Framework идва с готови софтуерни модули, за да се намали обема на работа, нужен за управлението и имплементирането на тези функционалности.

Цялата система става широко достъпна след повече от две години тестове и внасянето на промени в нея. Сега, когато Mozilla Foundation я внася на пазара, тя се очаква да стане привлекателен продукт за разработчиците, създаващи устройства за интелигентния дом. Освен предварително обявените функционалности, Mozilla представят и някои нови, като специално табло за наблюдение с фокус над сигурността на информацията. То осигурява интерактивна графика какви данни събират смарт уредите, както и други показатели, като например как се променя енергийната конумация на устройството с времето.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
ngc-bgИванВиво Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Щом е на Мозила, значи нещо няма да работи както трябва. Или няма да има интеграция. Вместо да се фокусират върху браузъра, те…

ngc-bg
ngc-bg

Браузера си е напълно работещ. До сега не съм имал продукт или услуга от Мозила, която да не работи добре. В повечето случаи дори са доста по-напредничави от еквивалентите.

Иван
Иван

Добре, де, като е напълно работещ, защо последните години се наблюдава спад в пазарния дял и все по-малко хора го ползват? Дори и сега процентите намалят.

ngc-bg
ngc-bg

Честно ли? Предполагам че заради маркетинговата сила на google. Не съм сигурен дали има друга причина.
Мозила са по-бавни в имплементацията на фийчъри и това е нормално ако ги сравниш с производственната мощ на конкуренцията. Независимо от това, лично за мен, Firefox продължава да е като цяло по-добрият броузер.

Виво
Виво

WebSockets ПиАр, нали е на мода IoT
да бяха направили един качествен MQTT монитор поне