Mozilla Foundation, създател на уеб браузъра Firefox, представи своя нов проект Common Voice. Компанията счита, че това ще е първият енджин за разпознаване на глас на пазара с отворен код.

В момента невронната мрежа на проекта се обучава. Всички потребители могат да помогнат в развитието на енджина, четейки неголеми текстови пасажи и проверявайки точността на другите записи.

Целта на Mozilla е да представи удобен инструмент на разработчиците, които не могат да си позволят скъпите системи от ранга на Cortana.

Потребителите, които искат да помогнат на проекта, могат на направят това уеб-сайта на Common Voice. За тази цел не е необходимо никакво специално оборудване и звукоизолирано помещение. Достатъчни са ежедневните работни или домашни условия, понеже Mozilla се стреми да събере възможно най-реалистичните данни.

За обучението на новия енджин са необходими около 10 000 часа записи на гласове. Получената по този начин база данни Mozilla възнамерява да публикува в края на тази есен.

Компанията добавя, че е стартирала този проект поради тоталната липса на отворени системи за разпознаване на глас. Към днешен ден кодовете на подобните системи на Amazon (Alexa), Apple (Siri) и Microsoft (Cortana) са затворени.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари