fbpx
23.8 C
София

Mozilla прекратява поддръжката на FTP във Firefox 88

Най-четени

Планът на Mozilla за премахването на FTP от браузъра Firefox скоро ще бъде осъществен, тъй като протоколът вече няма да се поддържа, започвайки от пускането на следващата планирана версия на браузъра – Firefox 88.

FTP или протоколът за прехвърляне на файлове е протокол, използван за прехвърляне на файлове от един хост на друг. Той обаче предшества самата мрежа, тъй като протоколът е написан от Abhay Bhushan и е създаден за първи път през 1971 г. В резултат на това той не е проектиран с особено много оглед на сигурността.

През април миналата година Mozilla за първи път обяви плановете си да деактивира FTP в браузъра си, въпреки че по това време компанията заяви, че ще забави прекратяването на поддръжката в зависимост от начина, по който пандемията от коронавирус засегне нейните операции.

Докато компанията вече е деактивирала FTP в бета версията на Firefox, протоколът ще бъде напълно деактивиран от публичната версия на браузъра, започвайки от пускането на Firefox 88 на 19 април.

Отдалечаване от FTP

Вградената поддръжка на FTP на Firefox ще бъде деактивирана, след като потребителите актуализират своите браузъри до Firefox 88. Mozilla обаче планира да премахне напълно изпълнението на протокола с пускането на Firefox 90 това лято.

Въпреки че браузърът на Mozilla вече няма да има вградена FTP поддръжка, потребителите на Firefox все още ще могат да използват FTP с други приложения. Мениджърът на общността за добавките на компанията Кейтлин Нейман предостави допълнителни разяснения за това в публикация в блога на компанията, казвайки следното:

„След като FTP бъде деактивиран във Firefox, хората все още ще могат да го използват, за да изтеглят ресурси, ако наистина искат това, но протоколът ще се обработва от всяко външно приложение, което се поддържа в платформата.“

Занапред потребителите на Firefox ще могат да конфигурират браузъра да отваря FTP връзки, използвайки други приложения от настройките на браузъра.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини