2.3 C
София

Mozilla прекратява работата върху Firefox OS и дава сорс-кодовете на open source обществото

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

На 27-ми септември Mozilla официално съобщи, че прекратява работата по проекта Firefox OS (Boot to Gecko). Съществуващите досега кодове и компилации стават с отворен код.

 

Още през 2015 година ръководството на организацията реши, че проектът Firefox OS не е оправдал очакванията, а през месец юли тази година Mozilla прекрати комерсиалното развитие на собствената си операционна система.

Firefox OS е операционна система за таблети и смартфони, базирана на енджина Gecko, в създаването на който Mozilla Foundation взе участие. Всичко започна преди около 5 години – на 26-ти юли 2011 година Mozilla Foundation обяви, че започва работата по Firefox OS.

Според създателите си, Firefox OS трябваше да осигури следните конкурентни преимущества:

  • Отворен код и отворена хардуерна платформа
  • Ниски изисквания към хардуера
  • Бърза работа на по-опростените приложения
  • Поддръжка на HTML5

След няколко години нито една от изброените по-горе точки не изигра някаква съществена роля при закупуването на подобни смартфони и други мобилни устройства.

Сега Mozilla подготвя Firefox OS за предаване на уеб-общността, която може да усъвършенства вече отворения код на проекта, като енджинът ще бъде изчистен от асоциациите с Mozilla.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини