fbpx
24.8 C
София

Mozilla премахна поддръжката на TLS 1.0 и TLS 1.1 в alpha версията на Firefox – Nightly

Най-четени

В последните билдове на Firefox Nightly, което се явява алфа разработката на браузъра, Mozilla премахва поддръжката за TLS 1.0 и TLS 1.1 протоколите за криптиране.

Ходът идва около година след като Apple, Google, Microsoft и Mozilla обявиха, че към март 2020 тези стандарти ще останат в историята. Компаниите решиха да предприемат това след призив на Payment Card Industry (PCI) съвета това да стане до 30 юни, 2018-та.

TLS 1.0 е дефиниран в началото на 1999-та година, а TLS 1.1 през април, 2006-та година. Скоро сайтовете ще трябва да използват TLS 1.2 от 2008-а или TLS 1.3, който се появява през август 2018-та.

Когато браузърите спрат поддръжката за двата протокола, това значи, че чрез тях няма да можем да се свързваме към уеб сайтове. Статистиките на SSL Labs сочат, че 95.8% от сайтовете поддържат TLS 1.2, докато 17.7% поддържат TLS 1.3. Все по-малко и все по-малко сайтове използват двата по-стари протокола. За септември са регистрирали спад от 0.6% и 0.4%, респективно за 1.0 и 1.1.

Най-популярните сайтове вече поддържат криптиране чрез по-новите версии на TLS. Много малко вероятно е да изпитате някакви проблеми при спирането на поддръжката на по-старите.

Може да изтеглите Firefox Nightly и да проверите дали сайтовете, които ползвате, все още работят. Може да го откриете тук. Ако все пак някой любим сайт има проблем, свържете се с администраторите му и обяснете какво се случва.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Redmi Note 11 – пореден Xiaomi хит в средния клас

По същество Redmi Note е самостоятелна марка. Да се каже, че това непременно са смартфони с по-големи екрани, отдавна е невъзможно - включително и...

Подобни новини