fbpx
1.4 C
София

Mozilla: Приложенията за психично здраве имат притеснително ниска поверителност

Най-четени

Различните видове приложения, които могат да бъдат причислени към общата категория „приложения за психично здраве“, предлагащи различни видове онлайн инструменти и услуги за подпомагане на подобряване на психичното здраве, получаване на информация за определени психични състояния и насочване на потребителите към различни ресурси за психично здраве, а някои от които дори претендиращи за способни да заменят нуждата от посещаване на професионалист, като предлагат диагнози, насоки за самопомощ или терапия, стават все по-популярни и по-популярни. До голяма степен те носят известно усещане за удобство и спокойствие на потребителите им, тъй като им предлагат възможност да получат на собствените си устройства, без да напускат дома си, и без да разказват историята си пред непознати, професионално знание или подпомагане за проблеми, които носят психично страдание.

Сега обаче изследователите от Mozilla публикуваха нов доклад, в който обявяват, че защитата на поверителността в такъв тип приложения е значително по-ниска от тази, която предлагат повечето други приложения. По този показател Mozilla нарежда на същото място и приложения, които предоставят различи религиозни ресурси, като молитви, календари и други.

„По-голямата част от приложенията за психично здраве и приложенията с религиозен характер са особено притеснителни“, казва в изявление Джен Калтридър, ръководител на изследователския център по киберсигурност на Mozilla. „Те проследяват, споделят и се възползват от най-интимните лични мисли и чувства на потребителите, като настроения, психично състояние и биометрични данни.“

Изследователският център на компанията анализира 32 приложения за психично здраве и за религиозни ресурси. В 29 от тези приложения е включено предупреждение от екипа, че поверителността на потребителите на гарантирана, което показва, че дори самите разработчици имат съмнения относно начините, по които се обработва потребителската информация. Приложенията всъщност са предназначени за третиране на чувствителни проблеми като различни форми на психично страдание и психични заболявания, но събират големи количества лични данни съгласно неясни политики за поверителност. Повечето от тези приложения също така имат лоши практики за сигурност, позволявайки на потребителите да създават акаунти със слаби пароли, въпреки че в тях се съдържа дълбоко лична информация.

Приложенията с най-лошите практики в това отношение според доклада на Mozilla са Better Help, Youper, Woebot, Better Stop Suicide, Pray.com и Talkspace. Чатботът с изкуствен интелект Woebot например казва, че събира информация за потребителите от трети страни и споделя това, което те въведат в него, с цел таргетирана реклама. Приложението за „онлайн терапия“ Talkspace пък събира детайлни копия на потребителските чатове.

Екипът на Mozilla каза в изявление, че се е обърнал към компаниите, които стоят зад тези приложения, като е направил многократни опити да разбере какви са техните политики за сигурност, но само три от компаниите са отговорили.

Намирането на професионална грижа за психичното ни здраве може да бъде трудна задача. Като започнем от личните съпротиви, притеснения и натиска, който социалния кръг, в който принадлежим може да оказва върху търсенето на такива ресурси, и стигнем до трудните за поемане разходи за психотерапия за голяма част от хората, както и факта, че графиците на голяма част от добрите терапевти в градовете са запълнени за месеци наред. Проблемът се влоши допълнително по време на епидемията от COVID-19, когато все повече хора започнаха да се нуждаят от професионални грижи. Приложенията за психично здраве се опитваха да запълнят тази потребност, като правят ресурсите по-достъпни. Но тази достъпност често може да дойде на много по-висока цена: като започнем от съмнителното качество на информацията и услугите, които такъв род приложения предлагат, преминем през проблемите от възможните заблуди и внушения, които тези апликации могат да създадат, и завършим със сега очертания проблем с поверителността.

Тези приложения работят като машини за изсмукване на лични данни. Те предлагат бърза и достъпна по много канали информация за различни психологически проблеми и психични състояния. Проучванията не само на Mozilla, но и на много други пазарни анализатори, всъщност показват, че пазарната ниша за такъв род приложения непрекъснато се увеличава. Това навярно отчасти се дължи на факта, че тези приложения създават илюзорното впечатление, че могат да предложат добър заместител на професионалните интервенции и информация, без да карат потребителите да излизат значително от ежедневния си балон, без да се налага да се срещат с професионалисти, пред които да разкриват лични подробности и детайли, както и да предложат всичко това в един структуриран, предварително разкадрован план, който потребителите е достатъчно просто да следват, за да получат интервенциите, от които имат нужда. Това до голяма степен създава едно усещане за същия тип услуги, които можем да получим от някое приложение за онлайн курсове в различни сфери на знанието, практически умения или курсове по чужди езици.

Но психотерапевтичните услуги и интервенции всъщност не са курсове, които просто предлагат информация, решения и предварително планирани универсални механизми за справяне с различни видове състояния. Всъщност психотерапията е процес, дейност, която изисква специфични условия за създаването на една особен тип връзка между терапевт и пациент, в която настъпва пренос, човешки обмен и автентична среща със страданието в пространство, където то може да бъде осветено, да бъде изследвано и понесено. Да се даде едно пространство за свързване на терапевт и пациент, в което да се говори за онова, за което не може да се говори никъде другаде, и за онова, за което езика не стига. А това няма как да се случи с онлайн приложение.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини