Mozilla продължава да разширява списъка с продукти и услуги, които предлага. Firefox Private Network излиза на пазара. Това е първият продукт от тестовата пилотна програма на фондацията, която беше замразена по-рано тази година.

Услугата е налична за потребителите в САЩ като прокси за браузъра. Системата работи като VPN продукти от трети лица. Защитава информацията и поверителността на потребителя като пренасочва трафика им през частни мрежови сървъри, обясняват от Ghacks.

За да се възползваме от услугата, трябва да инсталираме Firefox Private Network разширение на браузъра си. За момента работи само на Windows 10 и е на началната цена от $4.99. Мозила обещава да пусне версии за Android, iOS, Chromebook, Mac и Linux. Всеки месец потребителите ще имат по 12 часа безплатна употреба.

Отново само за САЩ тръгва и софтуер, който прекарва трафика на цялото устройство през VPN – не само на браузъра. Тук първоначалната цена е отново 4.99 долара на месец. Ще има избор от 30 региона, през които да минава трафика ни и услугата ще може да се ползва на до пет различни устройства.

Mozilla работи с компанията Mullvad за предоставяне на услугата. Използва се новият WireGuard протокол. Политиката на партньорската компания е никога да не съхранява каквито и да е логове за активността на хората. Единственото съхранение на информация е кой акаунт колко безплатни часове има на браузър версията – това ще става чрез идентификационен номер към всеки акаунт.

Както по-горе видяхте, споменаваме начална цена от 4.99 долара на месец.

Все още не е ясно каква ще е цената след излизане от бета версия на продуктите. Със сигурност ще е по-скъпо. Mullvad в момента предлага един месец достъп до своята услуга за $5.50. Не е ясно и дали ще има отстъпки при абонамент за по-дълъг период. Това е практика при повечето доставчици на VPN.

Като цяло услугата застава по средата в ценово отношение. Има компании, които предлагат по-ниска месечна цена, но има и достатъчно компании, които искат повече пари за същите условия.

Това, което може да позволи на Mozilla да предложи по-ниска цена, или поне да изкарва повече пари спрямо конкуренцията, е, че чрез браузърът може да рекламира безплатно пред огромно количество хора.

Кога ще се разшири списъка с държави?

Плановете на Mozilla са бета фазата в САЩ да продължи да началото на 2020-та година. Малко след това услугата ще се разшири до други региони. Всеки желаещ да пробва VPN-а на фондацията може да се присъедини към листата с чакащи от тук. Така ще получи информация, когато е възможно той да се регистрира.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ozzy
Ozzy

До преди 10-тина дена беше безплатно.

TNT
TNT

$5 ми се видят много.

conn
conn

WireGuard протокол ?

Ozzy , как се конфигурира addresses , listening port ?

conn
conn

For example, a server computer might have this configuration:

[Interface]
PrivateKey = yAnz5TF+lXXJte14tji3zl
MNq+hd2rYUIgJBgB3fBmk=
ListenPort = 51820

[Peer]
PublicKey = xTIBA5rboUvnH4htodjb6e697QjLE
Rt1NAB4mZqp8Dg=
AllowedIPs = 10.192.122.3/32, 10.192.124.1/24

[Peer]
PublicKey = TrMvSoP4jYQlY6RIzBgbssQqY3vxI2Pi+y
71lOWWXX0=
AllowedIPs = 10.192.122.4/32, 192.168.0.0/16

[Peer]
PublicKey = gN65BkIKy1eCE9pP1wdc8ROUtkHLF2PfAq
YdyYBz6EA=
AllowedIPs = 10.10.10.230/32

conn
conn

client computer might have this simpler configuration:

[Interface]
PrivateKey = gI6EdUSYvn8ugXOt8QQD6Yc+JyiZxIh
p3GInSWRfWGE=
ListenPort = 21841

[Peer]
PublicKey = HIgo9xNzJMWLKASShiTqIybxZ0U3wGL
iUeJ1PKf8ykw=
Endpoint = 192.95.5.69:51820
AllowedIPs = 0.0.0.0/0

djagi
djagi

„Kaтo цялo ycлyгaтa зacтaвa пo cpeдaтa в цeнoвo oтнoшeниe. Имa ĸoмпaнии, ĸoитo пpeдлaгaт пo-ниcĸa мeceчнa цeнa, нo имa и дocтaтъчнo ĸoмпaнии, ĸoитo иcĸaт пoвeчe пapи зa cъщитe ycлoвия.“

Има браузъри, които предоставят същата услуга безплатно. Не знам в ценово отношение къде застава Opera, примерно, и кое ще ма накара да платя $5, при положение, че ще ползвам много по-добрия браузър, по-бърз, с много повече екстри… безплатно! Но, май разчитат на принципа, да пуснем нещо скъпо, да се продаде.