Mozilla продължава да разширява списъка с продукти и услуги, които предлага. Firefox Private Network излиза на пазара. Това е първият продукт от тестовата пилотна програма на фондацията, която беше замразена по-рано тази година.

Услугата е налична за потребителите в САЩ като прокси за браузъра. Системата работи като VPN продукти от трети лица. Защитава информацията и поверителността на потребителя като пренасочва трафика им през частни мрежови сървъри, обясняват от Ghacks.

За да се възползваме от услугата, трябва да инсталираме Firefox Private Network разширение на браузъра си. За момента работи само на Windows 10 и е на началната цена от $4.99. Мозила обещава да пусне версии за Android, iOS, Chromebook, Mac и Linux. Всеки месец потребителите ще имат по 12 часа безплатна употреба.

Отново само за САЩ тръгва и софтуер, който прекарва трафика на цялото устройство през VPN – не само на браузъра. Тук първоначалната цена е отново 4.99 долара на месец. Ще има избор от 30 региона, през които да минава трафика ни и услугата ще може да се ползва на до пет различни устройства.

Mozilla работи с компанията Mullvad за предоставяне на услугата. Използва се новият WireGuard протокол. Политиката на партньорската компания е никога да не съхранява каквито и да е логове за активността на хората. Единственото съхранение на информация е кой акаунт колко безплатни часове има на браузър версията – това ще става чрез идентификационен номер към всеки акаунт.

Както по-горе видяхте, споменаваме начална цена от 4.99 долара на месец.

Все още не е ясно каква ще е цената след излизане от бета версия на продуктите. Със сигурност ще е по-скъпо. Mullvad в момента предлага един месец достъп до своята услуга за $5.50. Не е ясно и дали ще има отстъпки при абонамент за по-дълъг период. Това е практика при повечето доставчици на VPN.

Като цяло услугата застава по средата в ценово отношение. Има компании, които предлагат по-ниска месечна цена, но има и достатъчно компании, които искат повече пари за същите условия.

Това, което може да позволи на Mozilla да предложи по-ниска цена, или поне да изкарва повече пари спрямо конкуренцията, е, че чрез браузърът може да рекламира безплатно пред огромно количество хора.

Кога ще се разшири списъка с държави?

Плановете на Mozilla са бета фазата в САЩ да продължи да началото на 2020-та година. Малко след това услугата ще се разшири до други региони. Всеки желаещ да пробва VPN-а на фондацията може да се присъедини към листата с чакащи от тук. Така ще получи информация, когато е възможно той да се регистрира.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари