По време на годишната среща на експертите на Mozilla, протекла по време на събитието „All Hands Meeting 2018“ в Сан Франциско, бе обявено разработването на новата платформа Scout.

Главната особеност на проекта Scout е цялостното управление с помощта на гласови команди, без да се налага използването на клавиатурата и компютърната мишка. Идеята е всички команди на браузъра, както и работата с него, да стават единствено чрез гласа на потребителя.

Изданието CNET допълва, че новият начин на взаимодействие с браузъра, базиран на гласови команди, може да помогне на Mozilla да стане по-пълноценен конкурент на Chrome. Според статистиките на аналитичната компания StatCounter, за периода от 2017 до 2018 година, делът на браузъра на Google е 58% от цялото уеб-пространство. Делът на Firefox на Mozilla е едва 5%.

Mozilla възнамерява да представи пред обществото браузър, с който всеки може да използва интернет, независимо от демографското положение и независимо дали има някакви увреждания – влошено зрение, проблеми с крайниците и други. По този начин броят потребители на Firefox може наистина да се увеличи.

Проектът е на съвсем ранен стадий от развитието си и Mozilla не съобщава технически подробности и срокове за Scout.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
юли Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
юли
юли

До преди година Avira имаха браузър Scout, който бе базиран на Хромиум и работеше много добре, но го спряха, защото бил изпълнил целите, за които са го били създали.
Според името, може би Мозила са го купили и ще разработват на негова основа?…