Mozilla разработва новия мобилен браузър Fenix

12
996

Mozilla в рамките на проекта Fenix стартира разработването на съвсем нов браузър за мобилни устройства. Всичко още е в съвсем в начален етап, като са реализирани около 5% от планираната функционалност. Компанията дори публикува първите макети на интерфейса.

Fenix се базира на енджина GeckoView и библиотеките Mozilla Android Components, използвани за изграждането на браузърите Firefox Focus и Firefox Lite. Първите макети на интерфейса показват, че Mozilla експериментира с преместването на адресния ред и панела за управления в долната част на програмния прозорец. Предлага се и разширено меню, напомнящо на класическото меню от десктоп версията на Firefox.

Чрез менюто може да се получи достъп до настройките, историята, начина на изобразяване на сайта, търсенето на текст и т.н. Адресният ред е с подобрена функционалност и вместо URL на страницата показва заглавието на текущата страница, както и специалния универсален бутон за бързо изпълняване на някои действия, като например изпращането на линка към друго устройство, добавяне на сайта в избраните и други подобни.

В началната страница адресният ред е съчетан с глобалното търсене. При затварянето на браузъра, отворените раздели се групират в сеанс и могат автоматично да бъдат отворени отново.

Предвидено е вградено сканиране на QR кодове, вградена е възможност за блокиране на рекламите, система за блокиране на всякакво проследяване на потребителя и други интересни и полезни възможности.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
9 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
the professor
the professor

най бързият браузър за андроид е nakedbrowser…

MCMXLVIII
MCMXLVIII

Не е само до най-бърз, аз гледам и да ми върши работа. Firefox-ът е един от малкото браузъри, които предлага и desktop agent (възможност да ти показва сайтовете все едно си влязъл от компютър). Нито Focus-ът им, нито Lite я имат тази възможност, иначе вероятно са къде-къде по-бързи, ама кел файда като не ми показва някой сайт като хората..

Иван
Иван

Тез’ па. Вместо да се фокусират върху един и да го направят като хората, те вече имат 4, 5 браузъра…

Rens1o
Rens1o

1. Я ми ги изброй тия 4-5 браузъра на Mozilla, защото аз само един знам – Firefox?
2. Някой принуждава ли те с пистолет да ползваш алтернативите на Firefox, че мрънкаш така?
3. Каква полза носиш на обществото?

MCMXLVIII
MCMXLVIII

Е да де, то всички са разновидности на Firefox, нали все пак се правят от Mozilla.. Като започнеш от класическия с каналите Stable, Beta, Nightly, после минеш през Focus-а, който също се нарича и Klar (и май още едно име имаше), отделно Lite-а, който наскоро го пуснаха, а сега и този Fenix и картинката е пълна. : )

До Rens1o от Иван
До Rens1o от Иван

Ще ти отговоря:
1. Почвам с Firefox, който ползвам на Windows и на Android. То тук един. Продължавам с Firefox Focus за Android. До тук два. После идва Firefox Reality. Сега са три. Firefox Lite. Четири. Сега с този Fenix стават пет.
2. Никой не ме принуждава, просто не разбирам защо трябва да има толкова много еднакви продукта.
3. Плащам си данъците и от време на време дарявам някой лев за благотворителност. А ти?

Ало
Ало

Кой ползва Файрфокс!?!?!?

chrome user
chrome user

Никой не го ползва, особено на Андроид.

Zmii4e
Zmii4e

Ако не беше лисицата, хром още щеше да е без адблокер.

ngc-bg
ngc-bg

Ползвам го момента на Android, Mac, Windows, Linux, FreeBSD.
Ползвам го с удоволствие от 0.7.1 версия, когато още не се казваше Firefox.

the professor
the professor

firefox, firefox focus (който го осраха – от 3мб(под 5 мн беше инсталиран) взе да тегли ъпдейт 37мб), firefox rocket, който го прекръстина на lite и най вероятно и него ще осерат, както осраха настолния firefox като стана quantum… точно както м$ са с тзи разлика че M$ купуват за да осерат, а мозилла го правят и после го осират…

????‍♂️??‍??‍?‍?‍??️‍??????
????‍♂️??‍??‍?‍?‍??️‍??????

Кой ползва това?