Mozilla се интересува от уязвимостта във Firefox, която ФБР са използвали, за да разкрият потребител на Tor

2
33


Mozilla са подали иск до областния съд във Вашингтон да изиска от ФБР да предостави подробности за използваната от тях уязвимост в Tor Browser при разкриването на истинската самоличност на заподозрян. Става дума за дело срещу Джей Мишо, учител от Ванкувър, който е обвинен в свалянето на детска порнография от даркуеб пространството, предава Help-Net Security.

Достигането на интернет ресурси се осъществява посредством модифицирана версия на Firefox – Tor Browser. ФБР съобщават, че са използвали разследваща мрежова техника, за да разкрие IP адреса на Мишо и неговата самоличност. Бюрото, предава изданието, се е възползвало от слабост в Tor клиента.

От Firefox настояват съда да изиска ФБР да разкрие пред Mozilla това, което знаят преди да бъде публикувана информация за нея и много потребители на браузъра да пострадат.

„Tor браузърът е изграден отчасти на основата на браузъра ни Firefox. Някои смятат, включително хора от екипа, грижещ се за безопасността, че уязвимостта може да е част от онзи сегмент в клиента, който разчита на Firefox. Към този момент, никой (включително и ние) извън правителствените служби не знае каква уязвимост е била експлоатирана и дали тя засяга нашата кодова база. Съдията по делото нареди на правителството да разкрие уязвимостта на екипа по безопасност, но не и на някоя от страните, която може да се справи със запушването ѝ”, обяснява Денел Диксън-Тайер, юридически съветник на Mozilla Corporation. Според него в  това решение няма логика, тъй като по този начин няма как дупката да бъде запушена преди да бъде разкрита пред повече хора.

В качеството си на потребител на Fireox, аз, а предполагам и много други се надяват ФБР да постъпят като британските им колеги от GCHQ, които в края на миналия месец им съобщиха за сериозна уязвимост в браузъра, която беше надлежно запушена без да са регистрирани атаки посредством нея.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

2 коментара за "Mozilla се интересува от уязвимостта във Firefox, която ФБР са използвали, за да разкрият потребител на Tor"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка
wpDiscuz