fbpx
7.8 C
София

Mozilla се обединява с Google за по-голяма интернет поверителност в Казахстан

Най-четени

Mozilla обяви, че ще работи заедно с Google, Microsoft и Apple, за да защити поверителността на потребителите на интернет в Казахстан.

Доставчиците на интернет услуги в Казахстан наскоро информираха своите клиенти, че ще трябва да инсталират издаден от правителството сертификат на всички свои устройства, за да продължат да имат достъп до интернет услуги.

Когато обаче потребителят инсталира сертификата, той избира да се довери на сертифициращия орган (CA), което позволява на правителството да прихваща и декриптира мрежовата комуникация, осъществявана от потребителския уеб браузър.

Ако това ви звучи познато, то в действителност е такова, защото доставчиците на интернет услуги в Казахстан опитаха точно същото нещо миналата година по същото време, като производителят на Firefox заяви, че този ход противоречи на принцип 4 от Манифеста на Mozilla, който гласи: „Сигурността и неприкосновеността на личния живот на хората в интернет са от основно значение и не трябва да се третират като опционални.“

Блокиране на основния сертификат на Казахстан

За да защитят поверителността на потребителите на интернет в Казахстан, компаниите Mozilla, Apple, Google и Microsoft се съгласиха да блокират използването на правителствения сертификат за основен СА в техните уеб браузъри.

Това означава, че сертификатът няма да бъде доверен от Firefox, дори ако потребителят го е инсталирал на своето устройство. При опит за достъп до уебсайт, който се идентифицира с въпросния сертификат, потребителите на Firefox вече ще виждат съобщение за грешка, в което се посочва, че на сертификата не може да се има доверие.

В нова публикация в блога, обясняваща политиката по отношение на сертификата, Mozilla призова потребителите в Казахстан да търсят VPN услуги или да използват Tor Browser за достъп до мрежата без ограничения и следене.

Компанията също така насърчи потребителите, които са инсталирали правителствения сертификат, да предприемат действия по премахването му от своите устройства, както и незабавно да променят паролите на своите онлайн акаунти. Това може да се направи лесно с помощта на вградения мениджър на пароли на Firefox.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини