По-рано тази година, Mozilla анонсираха плановете си да наложат използването на DNS-over-HTTPS (DoH) протокола за стандартен във Firefox. Това обаче може и да не се случи скоро, понеже компанията желае да чуе мнението на всички, които могат да бъдат потенциално засегнати от това.

DoH представлява еволюция на DNS (Domain Name System) системата в това отношение, че при него DNS заявките, които клиента изпраща към сървъра са в криптиран вид, което прави невъзможно за външна страна да види кой точно ресурс се опитва да посети интернет потребителя. И това за не една и две страни се оказва проблем, разбираме от материал в ZDNet. Основните критики, заради които Mozilla открива публична дискусия по въпроса за налагането на DoH, идват от Великобритания. По-специално, хора от британското правителство и представители на правоохранителните органи, както и местни интернет доставчици отправят сериозни критики към Mozilla за техния план да наложат към всички DoH. Това, смятат те ще създаде куп проблеми, като успеха в преодоляването на корпоративни защитни стени от заподозрени в нерегламентирани действия и неуспех в налагането на „черните“ списъци със забранени за посещаване сайтове, използвани от доставчиците и властите. Или обобщено: поверителността вреди. Не без значение е също така, че чрез DoH атаки от тип, при които външна страна може да поеме контрол над трафика ви и ви пренасочи към контролиран от нея сървър, са невъзможни. Тоест, освен поверителност, DNS-over-HTTPS носи също така и защита.

Очаква се страните, противопоставящи се на промяната в браузъра за потребителите на Острова да предадат своите становища до началото на следващата година. Ситуацията се следи внимателно и от доставчиците на другите популярни браузъри днес – Microsoft и Google – които също обявиха планове да интегрират DoH в продуктите си, но са по-назад в плановете си от Mozilla.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари