Mozilla тества блокиране на реклама в нормалните прозорци

0
46


Mozilla съобщи на страниците на блога на Firefox, че стартира изпробването на блокирането на реклами и в нормалните прозорци. Както вероятно знаете Firefox блокира рекламата в прозорците за поверително сърфиране, което пречи на създателите на онлайн реклама да профилират и следят посетителите на някои сайтове. Компанията представи преди време характеристиката „Не проследявай“ (Do Not Track), която трябва да попречи именно това, но впоследствие се разбра, че тя бива преодолявана от интернет ресурси в Мрежата.

Не е сигурно как ще реагират потребителите на браузъра и именно заради това Mozilla не бърза с интеграцията на новата функционалност в браузъра, а я включва като част от пилотната тестова програма, от която може всеки да се възползва. Все повече сайтове в Мрежата реагират агресивно към блокаторите на реклама и последното „нововъведение“ от тяхна страна е да попречат на посетителите им да използват на страниците им, като просто им забраняват да разглеждат съдържание с включен адблокър. Комичен или трагичен е случая с Forbes пък, които макар и вече станали жертва на малвъртайзинг атака, решиха да въведат рестрикцията, и то както се разбра, без да си вземат бележка. Какво се случи? С отключен адблокър посетителите им станаха жертва на нова малвъртайзинг атака. Ето това се случи, а на Forbes никой не им потърси отговорност.

Mozilla са известни с това, че представят браузъра си като софтуер, който се грижи за опазването на конфиденциалността на данните, и тази стъпка е поредното доказателство за това.

Освен това компанията представя още две нови характеристики, които ще се появят вероятно в следващите издания на браузъра. Първата от тях  – Page Shot – ви позволява лесното заснемане на прозореца на Firefox, архивирането, организацията, търсенето и споделянето на скрийншоти с ваши познати.

Следващата характеристика се нарича Min Vid. Засега работи с YouTube и Vine и позволява отделянето на видеоклиповете, които гледате над останалите прозорци, така че да продължите да правите това, което правите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари