По-рано този месец Mozilla потвърдиха, че ще продължат да поддържат блокирането на WebRequest заявките в бъдещите версии на Firefox, независимо от прехода към Manifest v3, следващата версия на правилата, по които се изграждат и функционират разширенията за браузърите. Самият Manifest v3 беше представен през 2018 от Google и ще засегне всички браузъри на основата на Chromium енджина, но заедно с това ще се използва и от Firefox.

Една от разликите, които ще настъпят с третата версия на протокола е, че тук ще се изостави апликационно-програмният интерфейс на WebRequest, като се замени с по-либерална алтернатива, засягаща блокирането на съдържание в страниците. Както пишат от gHacks, това не означава, че с Manifest v3 блокирането на нежелано съдържание няма да работи, това ще ограничи дейността на защитните разширения при някои обстоятелства. Като например случаите, в които човек си добавя допълнителни списъци за блокиране в приставката, разчитащи на споменатия интерфейс. Chromium базираните браузъри трябва да преминат към v3 до януари следващата година, като всички браузърни разширения, които не го използват ще спрат да действат след известен гратисен период през 2023. Mozilla обаче ще поддържат във Firefox Manifest v3 заедно с Manifest v3, така че важни апликационно-програмни интерфейси, като WebRequest, които Google ще изостави, да продължават работата си.

Съобщението за това беше повторено в бюлетина These Weeks In Firefox: Issue 124 при представянето на Firefox 105.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари