fbpx
11.4 C
София

Mozilla ще създаде стартъп, който ще се бори за направата на по-отворен и надежден изкуствен интелект

Mozilla не смята, че войните за чатботове вървят в правилната посока и ще се опита да използва влиянието си и парите си, за да подобри нещата

Най-четени

Mozilla ще създаде нов стартъп, наречен Mozilla.ai, който се надява „да изгради надеждна и независима екосистема с отворен код за изкуствен интелект“. Моуз Драйеф, дългогодишен изследовател и учен в областта на изкуствения интелект, ще ръководи новия стартъп, а Mozilla инвестира 30 млн. долара за стартирането му.

Тъй като продукти като ChatGPT, Bing, Dall-E и Stable Diffusion станаха изключително популярни, те срещат и огромни проблеми с дезинформацията и се използват за създаване на deepfake-ове и проблеми с авторските права. Освен това те вече започват да променят начина по който работи интернет. Ако чатботовете се превърнат в наш основен интерфейс за информация и вдъхновение, това ще има огромни последици за неприкосновеността на личния живот на потребителите, авторското право и много други. Mozilla следи тези неща от известно време – нейната многократно цитирана книга „Създаване на надежден изкуствен интелект“ излезе през 2020 година, но в повечето случаи оставаше встрани от продуктите. Сега тя наистина се включва в играта, опитвайки се да повлияе на индустрията не само чрез политики, но и чрез продукти.

Това е добре познат наръчник за Mozilla. Компанията има дълга история като малък, но влиятелен играч на пазара, особено с Firefox. Той вече далеч не е най-популярният уеб браузър, но е достатъчно популярен, за да може Mozilla да влезе в играта, а дългата история на Mozilla като организация, която действително разбира и се интересува от интернет, ѝ дава възможност да изрази мнението си. Компанията има корени още от времето на Netscape, което означава, че знае повече за потребителската мрежа от почти всеки друг.

В съобщението за Mozilla.ai липсват подробности за това, върху което компанията планира да работи. На нейния уебсайт се говори за изграждане на „надеждна екосистема с отворен код за изкуствен интелект“ и изглежда, че тя ще се съсредоточи върху изграждането на инструменти за безопасност и прозрачност за разработчиците, а не върху опитите да се конкурира с GPT-4 на OpenAI.

Mozilla обича да говори за изграждане на по-широки общности и екосистеми, но също така е ясно, че компанията вижда ИИ и като част от бъдещето на Firefox. Главният изпълнителен директор Мичъл Бейкър заяви в подкаста на The Verge, че според нея сме се насочили към момент на истинска промяна – и това може да помогне на Firefox или на някой друг браузър да си върне част от пазарния дял.

Интересно е и времето за това съобщение. Очевидно е, че Bard и Bing са собственост и се управляват от две от най-големите компании в областта на технологиите, като и двете имат интерес да запазят опита си затворен. Дори OpenAI, която отдавна обещава да бъде отворена екосистема, за каквато говори Mozilla, започна да споделя много по-малко информация за своите модели и данни за обучение. Изглежда Mozilla смята, че някой ще трябва да се бори за по-добър модел за създаване на изкуствен интелект и че тя може би е единствената компания, която може да го направи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини