Mozilla Corp., некомерсиалната организация зад популярния браузър с открит код Firefox, обяви тази седмица своя нов председател и главен изпълнителен директор. Името ѝ е Мичел Бейкър. Тя заменя досегашния изпълнителен директор Крис Беърд, който се оттегли от поста си в края на миналата година. Бейкър е в Mozilla от 2003 година насам.

В блог публикация, посветена на назначението си, Бейкър споделя, че пред Mozilla предстоят големи предизвикателства занапред – в това число и неизвестността на икономическата ситуация, причинена от мерките, които държавите по света вземат в опит да ограничат размерите на пандемията с COVID-19, както и битката на Firefox с другите браузъри за пазарен дял.

„Сега е време на предизвикателства на много различни нива. Няма никакъв спор по това. Основният продукт на Mozilla остава отличен, но компанията е в застой“, пише Бейкър. „Увеличаващата се вертикална интеграция на интернет преживяването остава сериозно предизвикателство. Освен това е време нужда, на възможности. Все повече хора разпознават нуждата от внимание към Интернет“.

В отделна публикация в блога на Mozilla, от ръководството на организацията споделят, че Бейкър, която от декември миналата година изпълнява ролята на временен директор на Mozilla, притежава уникалната комбинация от умения и опит, които я правят точния човек да води компанията.

„Дълбокото разбиране на Мичел за съществуващия бизнес на Mozilla ѝ дава способността да осигури ръководството и подкрепата, които ще помогнат за продължаване на изпълнението на важните ни планове. А лидерския ѝ стил, в които са заложени откритостта и честността ще ни помогнат да си проправим път в несигурната сред, която COVID-19 създаде за служителите и общността на Mozilla вкъщи и на тяхното работно място“.

А на Mozilla определено ще им е нужно силно ръководство в следващите месеци и години, и то не само заради COVID-19. Някогашен лидер в браузърното пространство, днес Firefox се бори за място под слънцето в средата на агресивната конкуренция на Apple и Google, а пазарния дял на браузъра се равнява на 8.5%, според изследване на NetApplications.

В опит да разшири потребителската си база, Mozilla заложи на сектора, в който държи първенството отдавна сред конкурентните си – сигурност и поверителност, с представянето мениджър за управление на паролите, защитена свързаност, сигурно споделяне на файлове и възможност за уведомяване в случай, че някоя от регистрациите ви е била компрометирана.

„Поради някаква причина, иновационния устрем в Mozilla спря внезапно“, коментира за SiiconAngle Холгер Мюлер от Constellation Research. „На фона на скорошните освобождавания, на Mozilla им е все по-трудно да успяват, но отново – често е въпрос на индивидуална гениалност и не на количеството на ресурсите, които се отделят за разработка за един технически продукт, какъвто е и браузъра“. Той акцентира на времето, което борда на компанията отдели на търсенето на нов шеф и че този факт също е повод за притеснения. „Изглежда, че бордът не е успял да привлече талант за ролята на изпълнителен директор след напускането на Беърд. И все пак, да се надяваме, че Мичел ще успее да върне обратно „огъня“ (на англ. fire – б.а.) обратно във Firefox. Би било добре да се види повече конкуренция и иновация на пазара на браузъри“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари