NAB: Електромобилите ще оставят без работа над 400 000 германци

4
828

Промените в транспортните средства, които се очакват в Германия през следващото десетилетие, ще доведат до значително съкращение на работници и служители, работещи в транспортната индустрия. Причината е, че електромобилите са по-лесни за сглобяване и обслужване.

Аналитиците от националната платформа за бъдещето на транспорта (NAB), създадена по инициатива на федералното правителство на Германия, публикува отчет за промените, очаквани на пазара на труда в една от флагманските области на тази страна – производството на автомобили. Отчетът предизвика бурни реакции в германската общественост.

Още през 2018 година експертите от института Фраунхофер стигнаха до извода, че към 2030 година в Германия трудовата заетост в сектора на автомобилната промишленост значително ще се намали. Това е съвсем логично, като се има предвид, че дотогава 25% от всички произведени германски електромобили ще бъдат електрически, а 15% – хибриди.

Тези пресмятания са дори консервативни, понеже Германия ще се стреми да изпълни поставената цел за намаляване на вредните парникови газове от страна на транспортния сектор. Според днешните прогнози, към 2030 година 30% от всичките нови автомобили, произведени в Германия, ще бъдат електромобили.

Към днешен ден с производството на ДВГ, скоростни кутии, трансмисии и други подобни се занимават около 270 000 души. Според оценките на NAB, преходът към електромобилите ще намали техния брой едва до 88 000.

Но в автомобилната промишленост работят и конструктори, различни изпълнители и доставчици. Според най-песимистичните прогнози своята работа могат да изгубят 410 000 души, като днес 240 000 от тях работят с поточните линии са сглобяване на автомобили с ДВГ.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
U4en
U4en

дрън дрън ярина. просто ще бъдат пренасочени от една дейност в друга

Dvb
Dvb

Значи немците не са тъпи, едни от най-добрите иженери, така че да се стягат и да мислят по-добри батерии и да се обединят с американците като производители на най-добрия софтуер за да продължат с господството в автомобилостроенето. Иначе ще затъват и ще има безработица. Щ

Dvb
Dvb

И ако си мислят че след 10 години само 30% от всички нови коли произведени в германия ще са електрически, значи че ще са фалирали. След 15 години никой няма да произвежда двг коли, да не кажа още след 10 години.

Надблюдател
Надблюдател

Германците са доста еко настроени една от големите партии е зелената. А и имаше една година заради соларните панели и многото слънце доста хора получиха пари за тока който са дали на други на които им е нужен – а са похабили по малко ток за себе си.
Та комбинацията от ел. коли и соларни панели едва ли е само на мен дошла в главата.
А и доста превозни средства на ток не само тротинетки ама има мотициклети китайците се пробват да завземат нишата щото Мъск се е отказал от нея – голяма негова грешка.