Орбиталният телескоп Кеплер, който от няколко години изучава Млечния път, скоро ще прекрати работата си.

През тези години космическият телескоп откри над 2500 планети извън Слънчевата система. На 30 от тях е възможно да има вода.

NASA постави Кеплер на разстояние 94 милиона мили от Земята, в орбита около Слънцето. По този начин гравитацията и отразената светлина не оказват влияние върху точните измервания на далечните планети. И още, в този район телескопът няма да се превърне в космически отпадък, заплашващ полетите и космическите апарати.

През месец май 2013 година Кеплер се повреди, но след една година, специалистите на NASA го върнаха в работен режим. Оттогава телескопът откри стотици екзопланети, като 300 от тях бяха потвърдени от учените. Научните изследвания налагаха честото завъртане на телескопа и в крайна сметка горивото се изчерпа.

Работата на Кеплер продължи много повече от планираното. Изчислено бе, че горивото ще стигна за около 30 месеца. Вместо това телескопът издържа 51 месеца. Сега вече е известно, че Кеплер ще спре да работи през месец април. Но съвсем скоро в космоса ще бъде изведен аналога на Кеплер – орбиталната обсерватория TESS, която ще наблюдава и изследва Млечния път.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари