9 C
София

NASA замразява проекта за рентгенов телескоп GEMS поради липса на пари

Най-четени

Американската космическа агенция NASA спира проекта за космическия телескоп GEMS, който трябваше да работи в орбита около Земята и да снима в рентгеновия спектър. Причина за крайното решение е липсата на средства и разходите, които са станали много по-големи от първоначално планираното, съобщи Space.com.

Пол Херц, директор на астрофизичния отдел към NASA, е заявил, че мисията Gravity and Extreme Magnetism Small Explorer или GEMS е излязла доста извън бюджета си. Преди началото й е бил определен стриктен лимит, който не е трябвало да бъде преминаван. На определен етап от развитието обаче, е станало ясно, че парите няма да стигнат и ръководителите са взели трудното решение да спрат преди последната фаза.

Екипът на GEMS е бил към края на изготвянето на дизайна и скоро е трябвало да стартира създаването на компонентите. В крайна сметка, във връзка с проекта не е бил създаден никакъв хардуер. Херц е дал да се разбере, че това няма да се случи и занапред.

Проектът е бил в категорията на малките изследователски мисии и е имал бюджет от 105 милиона долара, като в това число не влиза изстрелването на ракетата с телескопа. Наскоро NASA е поръчала независим преглед на проекта, който е показал, че ще има дефицит от 20%-30%.

Екипът на GEMS е обжалвал решението и е представил проект за спестяване на част от разходите, но ръководството на NASA е отказало да промени решението. Разходите по прекратяването на инициативата ще възлязат на 13 милиона долара.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини