NASA изстрелва днес телескопа NuSTAR, който ще проучва черните дупки

0
36

Днес американската космическа агенция NASA планира да изстреля нов телескоп в космоса, който ще бъде предназначен да изследва черните дупки. Nuclear Spectroscopic Telescope Array, който за по-кратко е наричан NuSTAR, е оборудван с мощна рентгенова камера. Тя ще му помогне да проникне в най-дълбоките тайни на вселената, съобщи Space.com.

Изследователският апарат ще бъде изведен в орбита от ракетата Orbital Sciences Pegasus XL. Тя пък ще бъде пусната от специален самолет. Мисията е на стойност 165 милиона долара и е част от изследователската програма на NASA за астрофизични експерименти.

Модерното оборудване на NuSTAR ще позволи да се изследват места, които до момента са били невидими за нас.

Пускането на малки космически кораби от самолети, вместо класическото изстрелване от Земята, позволява да се намали драматично цената на извеждане на оборудване в космоса. Недостатък на този метод е това, че той не може да се използва при извеждането на по-тежки машини в орбита.

Рентгеновият телескоп на NuSTAR притежава голяма чувствителност, достатъчна да се проучат останките на мъртвите звезди, след като те са експлодирали, превръщайки се в супернови.

По-долу можете да видите ракетата, която вече е прикрепена към самолета, откъдето ще се осъществи изстрелването. Той ще отлети над океана, ще освободи ракетата, а тя малко след това ще включи собствените си двигатели, за да отлети към космоса.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари