NASA счита, че бъдещето на авиацията е в дългите и гъвкави крила, които по подемна сила не отстъпват на късите и широки крила на съвременните самолети, но могат съществено да понижат разхода на гориво. Специалистите на Агенцията и на Lockheed Martin започнаха активни тестове на тази технология.

Относително широките и къси крила в съвременната авиация всъщност са учудващо гъвкави – например, при тестовете на модела Boeing 747, неговите крила се сгъват по ъгъл 90 градуса. Но NASA иска да отиде много по-далече и в рамките на този проект, допълнително да се избави от основния проблем на дългите и тесни криле – вибрациите.

Заедно със Skunk Works, експериментален отдел на Lockheed Martin, специалистите на NASA построиха и тестваха прототип на безпилотен летателен апарат, с който се определя точния момент за възникване на вибрациите.

Последните тестове показаха голям прогрес и според мениджъра на проекта Чен Моа, „трудностите, с които се сблъсквахме в миналото при излитането и кацането, сега са преодолени“. Това е постигнато чрез обширен анализ на данните за вибрациите и ъпгрейд на системата за управление на полета. „Ние ще покажем, че това крило може да се построи и технологията, контролираща неговите вибрации вече е готова“ – каза още Моа.

Новата технология е в състояние значително да намали транспортните разходи и вредните емисии.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари