NASA кани фенове от Twitter да присъстват на изстрелването на марсианския роувър

0
33

Вече няма зрелищни полети на космически совалки и NASA изглежда се занимава повече със следене на падащи космически обекти, отколкото с изпращане на кораби в космоса. Не трябва да забравяме обаче, че космическата агенция на американците все още извежда в орбита малки транспортни апарати, които са предназначени за изследване на дълбокия космос и на Земята, информира Mashable.

Сега NASA подема нова инициатива, при която 150 души от последователите на профила на агенцията в Twitter ще имат възможност да наблюдават на живо изстрелването на истински космически кораб. Става въпрос за ракетата Atlas V 541, която трябва да замине за Марс.

Американската космическа агенция има две основни цели, които иска да постигне с тази и други подобни инициативи. Първата цел е да се поддържа репутацията на NASA висока и по този начин да се оправдаят големите суми, които се харчат за космически изследвания. Част от изграждането на добра популярност е туитването от Международната космическа станция, което жъне огромни успехи. Втората цел е да се илюстрира необходимостта от космически изследвания пред обществото. В момента NASA страда от постоянно свиващ се бюджет, а изследването на космоса е много скъпа работа.

На борда на ракетата Atlas V 541 ще се намира най-новият роувър на NASA, който се нарича Mars Science Laboratory Curiosity. Той трябва да излети от военната база Кейп Канаверал, която се намира в щата Флорида, на 25 ноември от 10:21 часа сутринта. Ракетата ще достигне Червената планета през месец август 2012 година и роувърът ще се приземи с помощта на своята уникална спускателна система, която трябва да му помогне да кацне без да се повреди. След това ще започне изпълнението на двугодишна мисия, при която ще бъде изследван кратерът Gale. Основната цел на модерния роувър ще бъде търсенето на следи от живот.

Желаещите да видят излитането на живо могат да кандидатстват между 5 и 7 октомври. На случаен принцип ще бъдат избрани 150 души. Спечелилите ще прекарат два дни в космическия център Кенеди, където ще се срещнат с инженери и учени от екипа на NASA, както и с други ентусиасти, които са фенове на всичко, свързано с космоса.

Най-близкото място, откъдето зрителите могат да наблюдават изстрелването на ракети в САЩ, се намира на километър и половина от самата площадка. Това разстояние е нужно за да се гарантира безопасността, тъй като при изстрелването на обекти в космоса има хиляди неща, които биха могли да се объркат. Дори от такава голяма дистанция, гледката пак е много впечатляваща.

Шанс за участие в инициативата имат всички и не е задължително човек да е гражданин на Съединените щати за да си опита късмета. Единственото условие е кандидатите да са активни последователи на каналите @NASA и @NASATweetup в микроблогинг платформата Twitter.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари