Аерокосмическата агенция на САЩ NASA съобщи, че за разработването и създаването на първите модули на окололунната станция Lunar Orbital Platform — Gateway ще бъдат изразходвани $2,7 милиарда.

Тази сума е около половината от годишния бюджет за поддръжката на Международната космическа станция. За поддръжката на МКС всички партньори харчат общо около $5 милиарда. При това, общите разходи за строителството и експлоатацията на МКС към края на 2016 година превишиха $120 милиарда.

Според презентацията на заместник изпълнителния директор на NASA Марк Гайър, публикувана на сайта на Националната академия на науките на САЩ, до края на 2023 година, за проекта Lunar Orbital Platform — Gateway ще бъдат заделени $2,724 милиарда.

Първият транш от $504,2 милиона ще бъде даден още през 2019 година. В тази сума е включена цената на базовия блок на лунната станция – двигателят. Той трябва да е готов към 2022 година. През 2023 година трябва да е готов модулът, в който ще живеят и работят астронавтите. Първият екипаж е планирано да полети през 2022 година, а вторият – през 2023 година. Специално се подчертава, че в тази сума не са включени разходите по подготовката и изстрелването на ракетата SLS.

Към днешен ден, в проекта Lunar Orbital Platform — Gateway участват 15 държави.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари