NASA откри планета, на която има условия за съществуване на течна вода

1
341

Американската космическа агенция NASA съобщи, че е открила планета, която се намира в обитаемата зона на звездата, около която се върти. Това означава, че планетата е на такова разстояние от звездата, че температурата на нея е сходна със земната и съществува потенциална вероятност за поддържането на живот и съществуването на течна вода, предаде Digital Trends.

Условията на планетата Kepler-22b се доближават много до тези на Земята. До момента не е откривана друга планета, която да има климат, който е толкова сходен с нашия. Поради тази причина откритието на NASA е изключително важно за науката. Планетата Kepler-22b беше представена заедно с група от общо хиляда новооткрити планетарни обекти.

Учените приемат всяка възможност за наличие на течна вода извън Земята, като потенциално условие за съществуването на извънземен живот. Звездата около, която обикаля Kepler-22b е по-малка от Слънцето, но самата планета се намира по-близо до нея и е в зона, която е перфектна за обитаване от живи организми.

Сред новооткритите обекти, за които съобщи NASA има още две планети, които биха могли да поддържат живот, но те се намират по външните ръбове на своите обитаеми зони и не са сред най-идеалните кандидати за откриване на извънземни организми. Kepler-22b обаче е на най-доброто възможно място.

Планетата се намира на около 600 светлинни години от Земята и обикаля около своята звезда за почти същото време, което отнема на нашата планета да направи един кръг около Слънцето. Годината на Kepler-22b продължава 290 земни дни. Тепърва предстои да се проучи от какво е направена интересната планета.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари