Проектираната от NASA ракета носител Space Launch System (SLS) ще стане най-мощната ракета от сега действащите. Базовата версия на SLS ще извежда в ниска орбита 70 тона товар, а по-мощният вариант ще извежда 130 тона. Тази свръхтежка ракета ще се използва при междупланетните полети, включително и за мисиите до Марс.

Първоначално се планираше SLS да излети през 2018 година и да изведе в орбита космическия кораб без екипаж Orion. Този полет бе отложен за 2019 година, а тази седмица NASA обяви, че най-вероятния срок е месец юни 2020 година. NASA не се отказва от изстрелването през 2019 година, но това ще стане, ако не се случи нито едно от възможните негативни събития.

В момента се сглобява главната степен на ракетата. Предстоят тестовете на нейните четири ракетни двигателя RS-25, използвани преди това в совалките Space Shuttle.

Докато изстрелването на SLS бе отложено за 2020 година, системата за екстрена евакуация от кораба Orion, която се нарича Ascent-Abort 2, ще бъде тествана по-рано – през месец април 2019 година. Годината на първата пилотирана мисия с използването на ракетата SLS и космическия кораб Orion остана същата – 2023 година.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

„Designed and manufactured in the United States by Rocketdyne, the RS-25 burns cryogenic liquid hydrogen and liquid oxygen propellants, with each engine producing 1,859 kN (418,000 lbf) of thrust at liftoff. Although the RS-25 can trace its heritage back to the 1960s, concerted development of the engine began in the 1970s, with the first flight, STS-1, occurring on April 12, 1981.“ Ко става краварите от 1960-70г. насам не са в състояние да конструират нов двигател. Единственото „ново“ по „новата“ ракета, са леко увеличените в мащаб бустери. Краварите и техните „учени“ и „инженери“ са тотално тъпи животни. Единствените, които са се… Виж още »

s00
s00

Като гледам в бг сме уникално умни. Колко ракети сме изстреляли, колко космически мисии имаме, колко сме богати и мощни. Толкова много висшисти чалгари, с такива уникални знания е трудно да се намерят другаде. А ти си на върха на знанието, с няколко Нобелови награди. Всички сме в очакване да видим какво ще сътвориш, като гений на инженерната мисъл.

Кольо
Кольо

Дай ми бюджета на ковбойците да мога да разходвам и само стой и гледай. Предвид това, колко милиарди са изхарчили в посока на космоса през последните няколко десетки години, все би трябвало някакъв напредък да са постигнали, а не само да ги изядат и дефекират.

Калин
Калин

Новото поколение американски ракетни двигатели трябва да със „затворен цикъл“.
Много интересна история на тази технология, началото на която е провалената съветска лунна програма. Към 1990та американските колеги не са приемали за възможно, по-скоро практично, да се прави такъв двигател. Учудването е голямо след 1991ва. Тогава се решават и да създават съвместно с русанците РД-180 (САЩ дават парите, Русия технологията и производството).
В момента политическата ситуация е друга и САЩ сами се опитва да направят двигатели по тази технология.

Ясно
Ясно

Тея РАЗВЯХА знаме на Луната
та кво е една анимация .