Проектираната от NASA ракета носител Space Launch System (SLS) ще стане най-мощната ракета от сега действащите. Базовата версия на SLS ще извежда в ниска орбита 70 тона товар, а по-мощният вариант ще извежда 130 тона. Тази свръхтежка ракета ще се използва при междупланетните полети, включително и за мисиите до Марс.

Първоначално се планираше SLS да излети през 2018 година и да изведе в орбита космическия кораб без екипаж Orion. Този полет бе отложен за 2019 година, а тази седмица NASA обяви, че най-вероятния срок е месец юни 2020 година. NASA не се отказва от изстрелването през 2019 година, но това ще стане, ако не се случи нито едно от възможните негативни събития.

В момента се сглобява главната степен на ракетата. Предстоят тестовете на нейните четири ракетни двигателя RS-25, използвани преди това в совалките Space Shuttle.

Докато изстрелването на SLS бе отложено за 2020 година, системата за екстрена евакуация от кораба Orion, която се нарича Ascent-Abort 2, ще бъде тествана по-рано – през месец април 2019 година. Годината на първата пилотирана мисия с използването на ракетата SLS и космическия кораб Orion остана същата – 2023 година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари