Американската космическа агенция представи първото изображение на спускаемия апарат, предназначен за търсене на следи от живот на спътника на Юпитер.

Спътникът на Юпитер, Европа е един от най-интересните и тайнствени обекти в Слънчевата система, на който има най-големи шансове да бъдат открити следи от живот. Мисията на NASA до Европа има три основни задачи: търсене на следи от живот, техният анализ и оценка, и анализ на повърхността и недрата за осъществяване на бъдещи изследвания.

В представения от агенцията научен доклад са изброени 9 различни инструмента – спектрометри, магнитометри, радари и други. Някои от тях се разработват в момента, но имат аналози, които и сега се използват и работят в космоса.

Полетът до Европа в рамките на мисията „Европа-Клипър“ е планиран за 2020 година. Сондата трябва за обиколи 45 пъти Европа, а спускаемият апарат да вземе проби.

Показаното изображение е само пример как би могъл да изглежда космическият модул. В сравнение с марсианския Curiosity. новият апарат изглежда крехък, но неговата задача е да издържи само няколко седмици преди да бъде изгорен от мощната радиация на Юпитер.

Цялата информация е публикувана в официалния сайт на NASA.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари