Специалистите на NASA успяха да получат телеметричната информация от изследователския спътник IMAGE (Imager for Magnetopause-to-Aurora Global Exploration), който бе обявен за изгубен през месец декември 2005 година. Получените данни показват, че системата за управление на сателита функционира нормално.

Американският сателит IMAGE, предназначен за изучаване магнитосферата на Земята, бе изведен в орбита през месец март 2000 година. На 18 декември 2005 година връзката с апарата внезапно прекъсна, а многобройните опити за нейното възстановяване не дадоха резултат. Тогава експертите решиха, че причината за прекъсването се дължи на отказ на захранването на предавателя.

Но в средата на този месец канадският любител астроном Скот Тили (Scott Tilley) зави, че е успял да получи стабилен сигнал от този сателит. Той се обади на научния ръководител на мисията Джеймсън Бърч (James Burch), който със своите колеги от NASA решиха да опитат да възстановят връзката с IMAGE. В понеделник, на 29 януари специалистите установиха, че сигналът действително принадлежи на IMAGE. Съвпадна честотата на сигнала, която леко се променя от периодичното завъртане на апарата около оста си.

Декодирането на сигнала не бе лесно, понеже хардуерът и софтуерът от тези години вече никъде не се използват. В крайна сметка, старият софтуер и предишната база данни бяха адаптирани към новата компютърна електроника и съвременните бази данни.

Сега вече се знае, че това е сателит IMAGE с идентификационен номер 166, получена бе и информацията за състоянието на бордовите системи. Анализът на телеметрията продължава и според специалистите ще продължи още около две седмици.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари