Има някои неща, които не виждаме във филмите за пътуване в Космоса. Едно от тях е как астронавтите ходят до тоалетна. Представете си как астронавтите, които са участвали в Apollo са го правили в орбита и на Луната? Астронавтите на МКС използват сложна тоалетна система, която събира отпадъците от техните нужди. Сега NASA ще направи конкурс за направата на по-добра тоалетна за астронавтите, които ще участват в бъдещата мисия до Луната – Artemis.

Надеждите на Агенцията са, че Artemis ще стартира най-късно през 2024 година

Състезанието за дизайн на новата тоалетна се нарича Lunar Loo Challenge. Наградата, която хората от цял свят могат да спечелят с участието си е $35 000.

Интересен факт е, че МКС тази година трябва да се сдобие с нова тоалетна, която се нарича Universal Waste Management System – Универсална система за управление на отпадъците. Новият дизайн обаче е създаден да работи в среда на микрогравитация. Той не е подходящ за по-тежката лунна гравитация.

Новата тоалетна ще бъде направена да се използва на повърхността на Луната, а по-малка версия ще бъде изработена за инсталация на лунния кацател, предават от SlashGear.

Има няколко основни проблема, които NASA се надява да реши посредством предизвикателството си

Проектите трябва да открият ефективен начин за улавяне на миризмите и отходните води както в условия на микрогравитация, така и на Луната. Споменатият награден фонд от $35 000 ще бъде разпределен между трима победители.

NASA смята, че може да привлече радикално нови и различни подходи към проблема с улавянето на човешките отпадъци и тяхното задържане в Космоса. Конкурсът е отворен за участие и на деца, като те могат да спечелят непарични награди. Екипите, които искат да се включат, трябва да изпратят плановете за своята Лунна тоалетна до 17 август. Оценката им ще бъде на база качество, приложимост, иновация и възможност да бъдат разработени в рамките на следващите 2 до 3 години.

Участието става от тук.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари