NASA предаде ключовете за совалката Endeavour на California Science Center

0
14

Американската космическа агенция NASA официално спря да е собственик на най-модерната совалка Endeavour. Корабът вече принадлежи на California Science Center и от следващата година ще бъде изложен като музеен експонат, който ще може да се види от всички желаещи, предаде Space.com.

Документите за смяна на собствеността вече са подписани. Това е станало в научния център, където се помещава новият собственик. Подписите си са поставили директорът на NASA и кметът на Лос Анжелис.

„Следващата глава от изучаването на космоса започва сега и тя ще стъпи върху основите, които са изградени от мъжете и жените, които съставяха екипажите на совалките. Сега целта ни е да проучим детайлно Слънчевата система.”, е заявил Чарлз Болдън, който е ръководител на NASA.

Калифорнийския научен център е едно от няколкото места, където ще бъдат разпределени останките от пенсионирания флот на совалките. Особеното в случая е, че центърът ще приеме именно Endeavour – най-новата и най-модерната машина от целия флот. Разпределението на музеите, които ще приютят старите космически кораби беше обявено от директора на NASA на 12 април, по време на празненствата по случай първия полет на совалка, който датира от 1981 година.

Endeavour започва да изпълнява новата си мисия, която има за цел да стимулира интереса към науката и инженерството на бъдещото поколение, което ще посещава космическия център”, е казал Джефри Рудолф – президент на институцията, която приема совалката.

Последният полет на совалката Endeavour беше проведен едва преди няколко месеца, през май. Космическият кораб за многократна употреба посети Международната космическа станция и достави оборудване на стойност 2 милиарда долара, което се използва за провеждането на специален астрофизичен експеримент. NASA създаде Endeavour, за да замени совалката Challenger, която избухна по време на полет през 1986 година. Тогава загинаха всичките седем астронавти на борда.

Совалката Atlantis ще замине за космическия център Кенеди в щата Флорида, където ще бъде изложена в зоната, предназначена за публични посещения. Най-старата совалка Discovery, която е прелетяла най-много километри в космоса, отива в световноизвестния музей Смитсониън, който се намира в столицата Вашингтон.

Сумата, която е необходима за подготовката и пренасянето на всяка от огромните космически совалки е 28 милиона долара. Тя ще бъде покрита от институциите, които ще приемат совалките. Отделно ще има и големи разходи за осигуряването на поддръжка на космическите кораби, за да се запазят те в добър вид, колкото се може по-дълго.


Първото публично представяне на Endeavour през 1991 година

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари