Международната космическа агенция NASA съобщи, че към Земята се приближава астероидът Флорънс (космически обект номер 3122). Специалистите подчертават, че това е най-големият астероид за цялата история на наблюдение и мониторинг на NASA. Флорънс е с размер около 4,4 километра и за космическите мащаби ще премине сравнително близо до Земята.

Астероидът ще прелети покрай Земята на 1 септември тази година на разстояние около 7 милиона километра, което е 18 пъти по-голямо от разстоянието между Земята и Луната. За астрономите това е достатъчно близо, за да се възползват от случая и внимателно да изучат астероида. Учените подчертават, че няма опасност за сблъсък със Земята или Луната.

Флорънс бе открит от австралийската обсерватория Сайдинг Спринг на 2 март 1981 година от американския астроном Шелте Джон Бас (Schelte John Bus). Астероидът е получил името си в чест на Флорънс Найтингейл – английска медицинска сестра и виден обществен деятел.

NASA ще започне мониторинга на Флорънс с помощта на радиолокационните станции в Калифорния и Пуерто Рико. Наблюденията ще фиксират точните размери на астероида и ще стане възможно разглеждането на обекти с размер до 10 метра.

В миналото Флорънс е преминал близо до Земята през 1980 година, а следващият път ще бъде не по-рано от 2500 година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари