NASA пусна клипче с кадри от Слънцето, които демонстрират процесите в короната му

0
55

Много често науката разкрива тайните на вселената с помощта на видеоклипове и снимки, които изглеждат красиво като най-добрите произведения на земното изкуство. Точно по такъв начин стои въпросът и с един от последните клипове на NASA, който показва кадри на Слънцето, прекарани през градиентен филтър, за да могат да се разкрият нужните детайли. Резултатът е не само информативен, но и изключително красив за гледане.

Градиентните филтри са добре познати на хората, които се занимават с цифрова обработка на изображения, но това, което е слабо известен факт е, че те се ползват освен за естетични, и за научни цели. При изследването на космоса често се прилагат техники, които са сходни с тези, популярни сред художниците и другите творци.

С помощта на градиентните филтри учените на NASA открояват по-ясно областите, където има най-големи промени във физиката на заснетия обект. Увеличава се контрастът и различията започват да се набиват на очи. Така учените виждат неща, които иначе са трудно забележими, заради страничния шум.

Една от най-интересните части на Слънцето е короната, в която постоянно има подвижни частици, действащи под влиянието на магнитни полета и други сили. Разбирането на принципите, около които се върти динамиката в короната ще помогне на учените да разберат логиката на слънчевото магнитно поле и изригванията на плазма, които често връхлитат и Земята.

Долното видео показва именно процесите в короната, филтрирани по начин, който позволява да се разберат и най-дребните детайли.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари