NASA създаде космически харпун, за да облекчи малко работата на Брус Уилис

0
52

Американската космическа агенция NASA разработи космически харпун, който ще премахне нуждата от кацане на астероиди, за да бъде извлечен материал за изследвания от тях. Вместо цял космически кораб да каца на космическия камък, дотам ще се изпраща само харпунът, който ще може да се закрепи за повърхността, да сондира и извлече материал за изследване и да го върне обратно на кораба. По този начин работата на космическите сондьори, като героя на Брус Уилис в Армагедон, ще се облекчи значително, предаде BBC.

NASA разполага с изработен прототип на харпуна, който може да върши работата си на разстояние от максимум 1.6 километра от кораба майка. Космическите инженери са убедени, че ще бъде много по-безопасно астероидите и другите малки космически обекти да се изследват по този начин. Въпреки, че филмът Армагедон беше обявен за една от най-недостоверните ленти в историята, все пак в частта си за опасностите, които крият астероидите, той не е бил много далеч от истината.

Изследването на астероидите е много важно за учените, защото по този начин те ще могат да разберат интересни неща като истината за произхода на планетите и как е попаднал животът на Земята. На прицел са и кометите, които са съставени основно от лед, газове и космически прах. Те обикалят около Слънцето и когато го доближат прекалено много зад тях се образува опашка, съставена от йонизирани газове.

Изстрелването на космическия харпун ще става чрез използването на механична сила, при която действат същите физични закони, които се използват и от обикновените рибарски харпуни.

Европейската космическа агенция също разполага с подобен харпун. Той е на борда на сонда, изстреляна през 2004 година към кометата Churyumov-Gerasimenko. Корабът ще достигне до местоназначението си през 2014 година и тогава ще се разбере дали европейският космически харпун действа както трябва.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари