NASA удължава живота на соларната платноходка в орбита

0
24

Соларната космическа платноходка NanoSail-D на NASA ще продължи да оперира и след първоначално определения срок на своето съществуването. Това става възможно благодарение на добрите резултати, които надминават очакванията на учените, предаде Space.com.

Космическият сателит разтвори за първи път голямото си соларно платно на 20 януари тази година и от него се очакваше да оцелее в космическото пространство между 70 и 120 дни. Апаратът се намира в орбита около Земята и постепенно слиза все по-ниско. Това обаче става по-бавно отколкото очакваха учените и по последни данни NanoSail-D ще продължи да оперира поне до месец юли, преди да изгори в земната атмосфера.

Космическата платноходка стартира работата си на височина 640 километра от Земята. В момента сателитът се намира с 45 километра по-ниско. В най-оптимистичните си прогнози учените очакват NanoSail-D да продължи да работи до края на годината.

Благодарение на своето платно сателитът може да бъде умишлено насочен към атмосферата, където да изгори без остатък. Основната цел на NASA е да разработи ефективна и евтина технология, която да позволи на ненужните сателити да се премахват от околоземната орбита за да не създават опасен космически боклук. Соларните платна са нов начин за придвижване на обекти в космоса, който позволява местенето на техника само благодарение на частиците, които идват от Слънцето и се сблъскват с платната.

Тестове на подобни апарати провеждат и японските космически специалисти. Целта им е да създадат технология, която ще позволи задвижването на цели космически кораби само с помощта на слънчевата светлина.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари