Специалистите от Акронския университет изследват възможността за създаването на блокчейн услуга, която ще пресмята траекторията на сателитите, и ще позволява да се избегне сблъсъка с космическия боклук. За развитието на тази идея NASA задели $330 милиона.

Групата специалисти се оглавява от професор Джин Въйем възнамерява да построи собствен дата център за добив на Ethereum. Разработчиците са сигурни, че тяхната услуга ще помогне на човечеството по-безопасно и по-ефективно да изследва космоса, понеже въпреки немалките успехи, ситуацията с космическите данни съвсем не е идеална. Всеки изследователски сателит се намира на различна орбита и управление на всички сателити е много сложно от толкова голямо разстояние, а и вероятността от сблъскване с космическите отпадъци е доста висока.

Американските учени предлагат управлението на сателитите да става с помощта на специално разработеният за тези цели изкуствен интелект и технологиите на разпределения регистър. Специалистите са уверени, че този подход ще бъде много по-ефективен от всичко използвано към днешен ден. Заделените от NASA $330 милиона навярно ще спомогнат за осъществяването на този грандиозен проект.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
8-0
8-0

330 мил $ за изкуствен интелект и технологиите на разпределения регистър.

s00
s00

Ето ако направят да смятаме за науката или нещо полезно за света, ще бъда първия, който ще сподели компютърни ресурси. Не като сегашните безсмислени пресмятания за добив на криптовалута. Копат, копат без смисъл. Напразно изхабен ток и изчислителна мощ.

Панчо
Панчо

Кардано е твоята валута тогава

klass
klass

Отдавна го има – https://boinc.berkeley.edu/

Кольо
Кольо

Какъв е смисълът? В NASA има повече от достатъчно и като брой и като производителност собствени компютърни системи, в това число и суперкомпютри. Един от които суперкомпютри, след пълно обновяване заработи преди около две години с постоянна производителност от почти 6 Петафлопса(до 7.25 Петафлопса при пиково натоварване) и е доста актуален. Та за чий ще раздават задачата под формата на миньорски пул и ще плащат реални пари на гадовете с копачите? Да не би платформи за разпределени изчисления като [email protected], [email protected], [email protected] и още и още други да са престанали да съществуват?