NASA ще прави надувен модул на МКС

1
22

Американската космическа агенция NASA подписа договор с компанията Bigelow Aerospace за разработването на надувен космически модул, който да бъде прикрепен към Международната космическа станция. Новината беше съобщена на сайта на NASA, както и на портала NASAspaceFlight.com.

Според договора, космическата агенция ще заплати 17.8 млн. щ. долара за създаването на разширение към МКС, което ще се нарича BEAM (Bigelow Expandable Activity Module). Към настоящия момент не се знае много за характеристиките на надувния модул. Той ще бъде предназначен за използване като склад, подобно на японската платформа JLP и ще бъде сертифициран за работа в продължение на две години.

Модулът BEAM ще има форма на леко продълговато кълбо и в надуто състояние ще е с размери 3 на 4 метра. Вътрешният му полезен обем ще е около 16 куб. м. Според разработчиците на проекта, дори и сблъсък с метеорит не би трябвало да нарани вектрановия корпус на модула.

Компанията Bigelow Aerospace, основана от милиардера Робърт Биглоу, стана известна след като през 2006 г. изпрати в космоса своя надувен модул Genesis I, а година по-късно – и Genesis II. Двата апарата, създадени от изключително здравия текстилен материал вектран, тогава успяха да се надуят успешно. Сред плановете на компанията са в бъдеще да отвори „космически ресторант“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари