NEC разработват портативен ДНК анализатор

0
19

NEC съобщиха, че работят по портативен ДНК анализатор с големината на средно голям куфар, който ще може да анализира материал от местопрестъплението или от сцена на произшествие за около 25 минути.

От компанията допълват, че възнамеряват да пуснат устройството на световния пазар през 2014г. и ще го продават за сумата от 10 млн. йени или около 120 000 щатски долара. Веднъж изготвило анализа, устройството ще може да съпостави резултатите с все по-нарастващата база данни от ДНК доказателствен материал в целия свят.

„Първоначално ние смятаме да разработваме устройството за разследващи организации, като полицията например“, заяви говорителят на компанията Марита Такахаши. „Смятаме също така и да го използваме при природни бедствия, за да може, колкото се може по-бързо да открием роднините на жертвите и пострадалите“. Компанията смята да използва собствените си проучвания и софтуера принадлежащ към технологията на NEC за лицево и пръстово разпознаване, интегрирана в редица устройства на японския производител, като смартфони и банкомати.

От NEC заявиха, че нуждата от съществуването на такава технология е станала особено осезаема след земетресението в Тохоку и последвалото цунами, което унищожи голяма част от югоизточното крайбрежие на Япония миналата година.

От компанията уверяват, че ще се постараят да направят устройството, колкото се може по-лесно за управление и за успешния анализ ще е достатъчна само малка кръвна проба или парче памук с ДНК материал. Самото устройство ще тежи около 35 килограма и ще бъде с размери 850 мм на 552 мм на 240 мм. Устройството ще работи на 12 волта.

Представител на NEC заяви, че устройството ще може да осъществи триетапния процес по анализа на пробата използвайки процес наречен „лаборатория върху чип“, термин, който се отнася за технология, която пресъздава стандартни за една лаборатория манипулации и анализ, но върху компоненти с големината на чип. Основните етапи при анализа включват анализ на ДНК пробата, подготвяне на пробата за анализ и отделянето на ДНК нишки.

Към момента на устройството му е нужен около час за завършване на целия процес, като плановете обаче са това време да бъде сведено до 25 минути.

Портативният анализатор се разработва със съдействието на американската биотехнологична компания Promega, а тестовете се провеждат с помощта на Японския полицейски изследователски институт.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари