NeoCities.org: безплатни домашни уеб-страници за всички

0
30

Мнозина навярно си спомнят легендарната онлайн-услуга GeoCities, чрез която всеки можеше да създаде безплатна домашна уеб-страница. През 90-те години тя се ползваше със страхотна популярност, докато на 26-ти октомври 2009 година сайтът бе закрит.

На 21-ви юни тази година започна своята работа NeoCities.org – достоен заместник на легендарния GeoCities. Новият сайт предлага безплатен хостинг за всички, статични HTML страници, 10 MB лимит (HTML, изображения, CSS, JavaScript), напълно анонимен достъп, липса на каквато и да е цензура. Буквално за 2 минути всеки може да създаде свой собствен малък сайт, който да се вижда от всички потребители на Интернет. Налични са удобен текстов редактор и прост и удобен интерфейс за управление на страниците.

Авторът на проекта Кайл Дрейк (Kyle Drake) подчертава, че желае да възвърне креативността и характерното излъчване, които направиха навремето глобалната Мрежа толкова забележително място. „Аз се уморих да живея в един онлайн свят, в който хората са изолирани един от друг в скучни, затворени общества, пропити от шпионаж. На хората в Интернет вече се предлагат само типови шаблони, които определят какво трябва да мислим един за друг. Дойде време да си върнем личностите от тези стерилизирани, безжизнени, монетизирани и следящи организации и отново да започнем да проявяваме своята креативност“ – споделя Кайл Дрейк, като навярно визира Facebook и Google+.

„Ето защо се появи NeoCities. Аз искам да дам на хората палитри, на които да нарисуват всякакви сайтове, както им харесва“ – продължава Дрейк. „Нека това бъде сайт за това, което умеят или ненавиждат, а може това да е просто визитка с анкета, където можеш да се представиш по такъв начин, какъвто действително ти харесва“.

NeoCities ще работи чрез дарения, при това малки. 150 американски долара са достатъчни, за да заплатят хостинга на два милиона сайта за един месец.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за