Netflix въвежда по-качествено аудио и настройка на битрейта според скоростта на интернет връзката

1
511

Netflix въвежда сериозни промени в аудиото на своята стрийм услуга. Новата технология повишава максималния битрейт на звуковия поток и дава възможност за промяна на битрейта в зависимост от скоростта на интернет връзката на потребителя.

В новото висококачествено аудио на Netflix максималната скорост на многоканалния 5.1 сигнал е повишена до 640 Kb/s, а на Dolby Atmos микса – до 768 Kb/s. Битрейтът ще се мащабира в зависимост от пропускателната способност на потребителския канал и може да бъде понижен до 192 Kb/s, за се предотврати буферирането на видеото.

Netflix досега използваше подобен адаптивен подход при видео потоците, за да предотврати прекъсванията. Но досега битрейтът на аудиото се определяше в началото на потока и не можеше да се коригира след началото на стрийма. А това водеше до понижаване качеството на звука или до буфериране на сигнала.

Дори и при максимална скорост на 5.1 аудиото от 640 Kb/s, звукът все още е твърде силно компресиран в сравнение с първоначалното 24-битово/48 KHz аудио. Но специалистите на Netflix са избрали именно този битрейт, понеже считат, че далеч не всяко човешко ухо може да различи този звук от първоначалното аудио без компресия. В крайна сметка, няма да има ползва от използването на по-високи скорости. Но Netflix допълва, че с времето битрейтът ще бъде увеличаван, понеже се очаква появата на нови по-ефективни кодеци.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Радослав
Радослав

Браво, трябва все някога 32бита /192 килохерца да стане стандарт. Още първите компакт дискове трябваше да тръгнат от 24 бита /96 килохерца, имаше техническа възможност, но човешката простотия е безкрайна, компресираната халтура го върна на лакомите дебеловратковци от индустрията