Netflix остава с намалено качество в Европа

0
182

По-рано, в началото на коронавирусната пандемия, Netflix обяви, че ще намали качеството на стрийминга с цел да намали използването на честотната лента от потребителите на медийния гигант, с цел да предотврати изваждането от строя на интернет мрежите в Европа, поради огромното увеличение в трафика, което се наблюдава след въвеждането на извънредно положение и ограничаващи мерки в повечето държави, като компанията беше последвана от много други онлайн портали като Facebook и YouTube.

И въпреки че вече са изминали повече от два месеца, клиентите на Netflix в Европа и Великобритания нямат възможността да се наслаждават на първокласно качество, поради намаления с 50% битрейт на поточното излъчване, с цел опазване на капацитета на мрежата.

Потребителите на стрийминг услугата казват, че намалените побитови скорости причиняват забележимо влошаване в качеството на изображението като замъгляване и пикселизация, особено ако съдържанието се гледа на по-голям екран.

Потребителите на Netflix са недоволни от това, тъй като компанията предлага различни цени на абонаментите въз основа на качеството на видеото. Например основният план позволява на потребителите да гледат само в SD (не се предлага в България), докато стандартният пакет осигурява HD качество, а Premium плана бива избиран от потребителите, които искат да гледат в Ultra HD (4K).

Проблеми с битрейта

В момента Netflix няма времева рамка, с която да информира потребителите докога битовите скорости на предаването в Европа ще бъдат върнати към нормалните си нива. Въпреки това, в изявление пред Variety, говорител на компанията обясни, че ще вдигне битрейта на стрийминг услугата, когато натоварването на мрежата намалее.

„Когато натоварването на мрежите се стабилизира, ще започнем да вдигаме ограниченията на битрейта, които въведохме през месец март за всяка отделна страна. През последните два месеца увеличихме с повече от четири пъти мрежовия си и сървърен капацитет, за да можем да се справим с огромното увеличение в търсенето и да помогнем да се поддържа качеството на нашата услуга за платените ни абонати“.

Това означава, че качеството на стрийминга в Netflix в крайна сметка ще се върне към нормалното. Потребителите на Premium пакета обаче все още плащат по 15,99 щатски долара месечно за гледане в 4K резолюция на видеото, но далеч не получават това качество. В публикация в блога от вицепрезидента на компанията Кен Флоранс от март, се казва, че ограниченията в битрейта се отразяват много по-лошо на качеството, отколкото първоначално се е очаквало, казвайки:

„Ако сте непридирчиви можете да забележите съвсем леко намаляне на качеството във всяка една резолюция. Но все пак ще получите същото качество на стрийминга, за което сте платили“, макар че потребителите не се съгласяват с това и очакват от Netflix да намали цените си по време на пандемията, но до момента изглежда няма намеци за подобен ход.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари