Netflix плати 9 милиона долара за злоупотреба с лични данни

0
36

Операторът на услуги, свързани с поточно доставяне на филми и телевизионни програми, Netflix е платил 9 милиона долара за извънсъдебно споразумение във връзка с дело за злоупотреба с лични данни. Това разкрива един от последните доклади за финансовото състояние на компанията, съобщи BBC.

От Netflix са приели споразумението, но не се признали виновността си. Делото е било заведено в рамките на Съединените щати. В страната действа закон, приет през 1988 година, който забранява да се разкрива какво са взимали през годините абонатите на различни видеотеки. Обвиненията към компанията са били за това, че тя не е триела историята на продуктите, гледани от абонатите й, които по една или друга причина са се отказали от услугите на Netflix.

Сумата е оказала много негативен ефект върху компанията и това е намалило приходите й за последното тримесечие на миналата година до 35.2 милиона долара.

Законът Video Protection Privacy Act (VPPA) е бил приет от САЩ когато един от тамошните вестници публикувал списък с филмите, които е взимал от видеотеките Робърт Борк – един от кандидатите за член на Върховния съд. Законът задължава операторите на видеопродукция под наем да унищожават историята за действията на клиентите си до една година, след като те са престанали да бъдат техни клиенти.

Netflix са съхранявали историята на клиентите си две години, което е в пряко нарушение на VPPA.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за