Neuralink показа демонстрация на маймуна, която играе Pong с мисълта си

4
644

Nauralink, компанията на Илън Мъск, която има амбицията да свърже човешкия мозък с компютърен чип, пусна видео, в което показва маймуна, която играе видеоиграта Pong само с помощта на ума си.

Нейните мозъчни сигнали са изпращани към компютър безжично чрез имплантирано устройство.

Надеждата е, че интерфейсът в крайна сметка може да позволи на хората с неврологични заболявания да управляват дистанционно устройства като телефони или компютри.

Един от експертите, коментирали демонстрацията, заяви, че фактът, че не са използвани проводници, представлява „значителен напредък“, но са необходими повече данни.

Маймуната макак, наречена Пейджър, първо беше научена да играе на видеоиграта с джойстик посредством принципите на наградата и санкцията – при постигане на успешен резултат, маймуната е била възнаграждавана с плодово смути.

По време на този процес устройството на Neuralink е записвало информацията за това кои неврони са активни, както и да бъдат проследени движенията.

След това джойстикът бива изключен, оставяйки маймуната да продължи геймплея само с ума си.

В публикация в блог изследователите пишат: „Нашата мисия е да изградим безопасна и ефективна клинична BMI (Brain Machine Interface) система, която е безжична и напълно имплантируема.

„Първата ни цел е да върнем на хората с парализа тяхната цифрова свобода, да им дадем възможност да общуват по-лесно с текст, да могат сами да обработват информация в мрежата, да изразяват креативността си чрез фотография и изкуство, да могат да играят и видео игри.“

След това се казва, че системата „може потенциално да се използва и за възстановяване на изгубена физическа подвижност“, като се използва връзката за четене на сигнали в мозъка, които могат да се използват за стимулиране на нервите и мускулите в тялото.

Но процесът ще трябва да бъде усъвършенстван.

„С маймуната в този експеримент ние успяхме да калибрираме декодера, като картографираме моделите на невронна активност към действителните движения на джойстика. Въпреки това, няма да можем да използваме такава стратегия за хора с парализа“, се казва в цялото изявление.

Илън Мъск демонстрира прасе с чип в мозъка

Илън Мъск от няколко години работи по компанията си Neuralink, чиято основна цел е да създаде компютърен чип с достатъчна прецизност и фини електроди, по-тънки от човешки косъм, който да може да се имплантира в мозъка на хората и да даде възможност за възстановяване на изгубени неврологични и физически функции, както и за по-лесна и директна комуникация между човешкия мозък и компютърните системи.

Коментарът на Мъск по повод последните експерименти на неговата компания е повече от смел. Той написа в Twitter: „Първият продукт на Neuralink ще позволи на хора с парализа да използват смартфон с ума си по-бързо от тези, които използват палци.“

Той продължи, като каза, че следващият етап ще бъде „даване на възможност на парализирани хора да ходят отново.“

Мъск има дългосрочна амбиция да въведе епоха на „свръхчовешко познание“ и революционна свързаност между хората и технологиите, отчасти защото той смята, че един ден развитието на ИИ може да достигне до момент, в който роботизирани системи ще бъдат толкова мощни, че да могат да унищожат човечеството – хипотеза, която той многократно е изразявал.

Андрю Джаксън, професор по невронни интерфейси в университета в Нюкасъл, каза за експеримента: „Мозъчният контрол на компютърните курсори от маймуни не е съвсем нещо ново и тази демонстрация разширява редица работи, датиращи най-малко до пионерските изследвания в началото на 2000-те години.

Контролът, който виждаме във видеото изглежда впечатляващ, но без тези данни да бъдат събрани в подходяща публикация, е трудно да се каже как те се сравняват с текущото развитие на масовите технологии.“, казва той.

Но добавя и факта, че през кожата на маймуната няма кабели, а мозъчните ѝ сигнали се предават към компютърна система безжично – постижение, което той определя като „определено ново и иновативно“.

„Това за мен е напредъкът тук и е важен както за подобряване на безопасността на човешките приложения, така и като начин за подобряване на хуманното отношение към животните, използвани в проучвания по неврология.

Екипът на Neuralink определено е постигнал значителен напредък в това отношение.“

Жестокост към животни?

Преди това Neuralink показа видео на прасе на име Гертруда с чип в мозъка и компютър, проследяващ нейната нервна активност, докато тя търси храна.

Съоснователят на Neuralink Макс Ходак наскоро написа в Twitter за възможността за използване на технологии и инженеринг за създаване на нови видове: „Вероятно бихме могли дори да изградим Джурасик парк, ако искаме“, каза той и добави, че това няма да създаде „генетично автентични динозаври“ и може би се изискват 15 години отглеждане е инженерство, за да се получат „супер екзотични нови видове“.

Някои експерти обаче останаха по-загрижени за хуманното отношение към маймуните и прасетата, които Neuralink използва в настоящите си експерименти.

Д-р Кейти Тейлър, директор на научните изследвания и регулаторните въпроси в Cruelty Free International, каза: „Негативно е да видим как животните се използват в този гротесков експеримент, ръководен от любопитство. Всъщност 57% от експериментите в университетите сега се считат за част от основните изследвания, като немалък процент от тях са ръководени от нищо повече от любопитство и със сигурност не са регулирани от закона.“

В своя блог Neuralink казва, че всички животни са били третирани добре, когато грижите за тях и рисковете по време на експериментите, са оценени от ветеринари.

„Пейджър живее с най-добрия си партньор Код. Те обичат да се люлеят от къщата си на дърво и да дремят в хамаците си след завладяваща игрална сесия“, казаха от компанията по повод начина, по който животните биват третирани в експериментите.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари