fbpx
20.8 C
София

Neuralink търси партньор за тестване на мозъчни чипове върху хора

Най-четени

Биотехнологичната компания на Илон Мъск, Neuralink, която имаше амбициозни планове за имплантиране на мозъчни чипове до 2022 г., сега търси хирургичен партньор, с когото заедно да проведат опити върху хора, предава „Ройтерс“.

Neuralink разработва мозъчни импланти от 2016 г. Компанията е уверена, че устройствата ще могат да помогнат за лечение на хора в различни състояния – от слепота до парализа. Компанията е тествала технологията си върху маймуни и е демонстрирала резултатите многократно.

Но преди технологията да бъде широко разпространена тя трябва на първо място да бъде изпробвана, а Илон Мъск все още не е намерил партньор, който да извърши имплантирането.

Според репортажа на „Ройтерс“, Neuralink се обръща кум Borrow Neurological Institute, базиран във Финикс, Аризона, неврологичен институт. За компанията това е потенциален партньор за прилагането на технологията, но разговорите все още продължават и няма взето решение.

Институтът Barrow е един от пионерите на мозъчните импланти в САЩ и е помогнал за стандартизирането на методи за имплантиране, при които пациентът може да спи, докато се разработва имплантът. С история от над 175 хиляди мозъчни импланти, това партньорство ще помогне на Neuralink да развие плановете си.

Въпреки това, имплантите на института представляват устройства за дълбока мозъчна стимулация, които имат за цел да помогнат на пациенти с болестта на Паркинсон да намалят треперенето. От друга страна, имплантът на Neuralink е интерфейс, който комуникира с компютри, докато е свързан с мозъка. Нито един от имплантите на Мъск не е получил регулаторно одобрение, за да бъде пуснат на пазара.

Шансовете на Neuralink да намери подходящ партньор за тестове върху хора могат да бъдат възпрепятствани, тъй като компанията в момента е разследвана от две федерални агенции.

Миналата година Министерството на земеделието в САЩ започна разследване на обвиненията, че компанията е прибързала с експериментите си и е причинила ненужно страдание и смърт на маймуните.

Освен това, Министерството на транспорта също е разследвало компанията заради работата ѝ с опасни патогени между 2018 и 2020 г. Партньорът на компанията за опити върху животни, Калифорнийският университет в Дейвис, прекрати сътрудничеството през 2020 г., без да дава обяснения.

Проблемите на Neuralink стават все по-големи, тъй като конкурентните компании изглежда напредват добре с разработените от тях технологии. Synchron, компания, която също използва интерфейс имплант, получи одобрение от федералните органи в САЩ през 2021 г. и имплантира първото си устройство миналата година. Илон Мъск има интерес да инвестира в тази компания.

Съоснователят на Neuralink, Макс Хадок, оттогава се насочи към друга компания, наречена Science Corp – тя използва интерфейс устройство, но не се нуждае от хирургично имплантиране, посочва се в репортаж на Gizmodo.

Neuralink води преговори и с други научни центрове в САЩ, като същевременно се опитва да убеди Агенцията за контрол на храните и лекарствата да одобри новото устройство.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини