New Scientist: Английският език заема 1,5 MB в мозъка

1
732

Американски учени пресметнаха, колко място заема в мозъка чуждият език – първият чужд език който е изучил конкретния човек. Оказа се, че не е много – малко повече, отколкото записаната информация на 3,56-инчова дискета. И по-точно, 1,56 мегабайта. Анализите и пресмятанията са на Франк Молика (Frank Mollica) от Университета Рочестър, са за английския език.

В началото учените са пресметнали какъв капацитет е необходим за запомнянето на фонемите. В английския език те са 50, като за запомнянето на всяка от тях са необходими 15 бита. По този начин, паметта необходима за запомнянето на фонемите е едва 750 бита.

Средният речников запас на изучаващия английски език човек е около 40 хиляди думи. За тях са необходими още 400 хиляди бита. Някъде е необходимо да се запомни и значението на тези думи. Това са още 12 милиона бита. Още 80 хиляди бита са необходими, за да се запомни колко често се използва една или друга дима. За запомнянето на синтаксиса са нужни едва 700 бита.

Учените подчертават, че тези пресмятания са валидни само за английския език, който е чужд език за конкретния човек.

Молика и неговите колеги са използвали математическата Теория на информацията, за да пресметнат колко бита данни са необходими, за да научите английски език. Учените споделиха, че това са съвсем приблизителни оценки, но те дават конкретна идея, с която може да се изчисли количеството информация, необходимо за изучаването на чужд език.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
тъй-тъй Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
тъй-тъй
тъй-тъй

Глупости. Сбъркана методика. Наивни изводи. Никаква връзка с реалността. Със същия успех „учените“ можеха да кажат, че езикът заема 15 терабайта и пак щяха да са глупости. Колко място в мозъка заемат цветовете? А миризмите? И дали говорим за миризмата като за информация, или като за усещане? Шумовете? Звуците? Дразнещите шумове повече място ли заемат от приятните? Каква е разликата? Защо един и същ шум /звук, миризма, усещане/ при едни хора има положително въздействие, а при други – отрицателно? Мозък и ум не е едно и също. Човек може да е гений и пак да е кръгъл глупак. ПП. Не… Виж още »