fbpx
21.1 C
София

NFT е една съвършено безполезна технология

Оригиналът е на Holden Shearer

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

За обикновения човек е много трудно да разбере колко безполезни са NFT – незаменимите токени. По принцип, ние вярваме в разумността на действия на хората. Щом се вдига толкова много шум относно тази технология – ако дори това може да бъде наречено технология – навярно тя прави нещо полезно? Нали така?

Всъщност тя абсолютно нищо не прави.

Тази технология просто записва криптовалутна транзакция и прикрепя към нея произволни данни. Това е всичко. Счита се, че тази транзакция дава правото за притежаването на прикрепените данни, само че няма нито един закон или законен механизъм, който да узакони правото на тази собственост. При това тези данни често пъти са една абстракция или сa просто измислени. Да допуснем, че ви „принадлежи“ пистолет от компютърна игра. В реалността е напълно възможно този пистолет въобще да го няма. Напълно е възможно да няма начин той да бъде носен със себе си, да бъде стреляно с него или поне да се види каква е неговата конструкция.

 

Всички тези функции не са предвидени и не са интегрирани в NFT. Използва се външна инфраструктура, която съществува независимо от NFT. Ако се чудите каква е ролята на самата NFT технология, то тя е буквално никаква. Казано образно, тя просто обира от по-глупавите парите им от играта Монополи.

Да кажем, че ви „принадлежи“ някакъв jpeg файл с изображението на маймуна. Само че този файл не ви принадлежи. Към NFT просто е прикрепен линк, който сочи към изображението на маймуната. Тази част от сървъра, където е записан самият файл, не ви е подчинена. Напълно е възможно да няма никакъв начин да се окаже каквото и да било влияние на това изображение.

Само че ако не можете да изтриете този jpeg, да го преместите на друго място, да скриете неговото местонахождение от публиката, да забраните на другите хора да го изтеглят, копират, променят и разпространяват този jpeg, то тогава в кой смисъл можете да кажете, че го притежавате?

 

В никакъв. Вие просто притежавате един запис в една сложна електронна счетоводна книга, където е записано, че сте платили на някой много по-умен от вас известно количество криптовалута и че една препратка сочи към изображението на маймуната. Това всъщност може да не съответства на истината – в счетоводната книга във вид на блокчейн направеният запис не може да бъде променен. Само че за данните, към които въпросния линк сочи, това правило не важи и те елементарно могат да бъдат променени.

„Вашето“ изображение с маймуната разчита най-вече на социалното споразумение – социалната конвенция, понеже няма никакъв начин да осигурите собствеността си върху нея.

По съвсем същия начин можете да си купите специален пистолет в играта Ghost Recon: Wildlands. Той ще ви „принадлежи“ и вие ще можете да правите с него всичко което поискате. Дотогава, докато това ви позволява човекът, който е създал този пистолет, понеже тези данни управлява именно той, а не вие.

 

Ако искате да купите някой код, който има нещо общо с NFT, може и да успеете. Ако ви се поиска да направите още нещо – да кажем, да прехвърлите свой собствен пистолет в Fortnite, бързо ще откриете, че Fortnite не е длъжна да ви дава подобна възможност.

Но ако вашият пистолет от Ghost Recon: Wildlands си е просто един DLC пистолет за Ghost Recon: Wildlands, то какъв е тогава смисълът изобщо да се създава NFT? Никакъв. NFT няма подобна цел. А и ние отдавна имаме много добре работеща DLC инфраструктура .

Това наистина е една безполезна технология. По принцип е твърде странно за една технология да бъде безполезна, но тази буквално нищо не прави. И всъщност единственото нещо което прави (неизменим запис в счетоводна книга) не е кой знае колко полезна за всеки един от случаите, за които хората обичат да говорят.

 

При изучаването на понятието незаменими токени е необходимо да се концентрираме върху думата „токен“. Токен на английски означава жетон, а в този случай някакви данни. Именно по това се различава NFT от една обикновена транзакция с криптовалута. Токенът е един безполезен обект, който само на теория обаче, може да бъде заменен с полезен.

Какво ще стане с всичките ваши жетони за игрални автомати когато залата затвори? Ясно е – просто ще си останете с купчина безполезни жетони.

На практика нито един NFT не съответства на каквато и да било ценност, за която биха могли да се обменят тези токени. Нещо повече, подобни ценности никога и не е имало: никой не е възнамерявал да предприема нещо, когато някой му предложи своя незаменим токен.

 

Днес повечето NFT се продават на фона на шума от бомбастични изявления, че някой ден ще се появи магически магазин, в който тези токени ще могат да се обменят за какви ли не съкровища. Никога няма да има подобен магазин. И в много случаи той просто не може да съществува.

В малкото случаи, когато обещанията от подобен род не са невъзможни по технически, логистични или правни причини, нещото, което токенът обещава да поддържа, вече отдавна съществува в много по-удобна форма.

Може би сте срещали израза „NFT ще могат да обединят думите, изображенията, видеоклиповете и музиката, за да създадат нов вид литература!“.

Чакайте малко, това е описанието на един обикновен уеб сайт. Някой като Homestuck. По този начин просто е описан интерактивния комикс Homestuck.

 

Какво възнамерявате да правите с един токен с цена 1 Homestuck?

Кой ще ви даде токен, който струва 1 Homestuck? Вие можете да продадете този токен на някой друг, но той пък какво ще прави с него? Единственият вариант за използването на тази огромна глупост е този токен да бъде продаден на някой друг глупак, който е по-тъп и от вас.

Всъщност, за да придобият тези токени каквато и да била стойност в истинския смисъл на думата, тоест да станат полезни за някаква цел, е необходимо да се появи някакъв субект, който да се съгласи да ги приема и обработва. Ако токенът означава пистолет във видеоигра, видеоиграта трябва да осигури инфраструктурата за неговото използване и компютърна обработка.

Ако токенът принадлежи към някое от изданията на комиксите, издателят на този комикс трябва да осигури инфраструктурата за обработка на този токен и да даде на неговия собственик достъп до комикса.

Навярно вече сте забелязали, че свободно можете да си купувате DLC във видеоигрите, онлайн комиксите, и всичко това без каквито и да било NFT. Така си е. Какво ново ни дава NFT? Единственият нов момент е че този токен е уникален от цифрова гледна точка – но само ако поддържащата го инфраструктура съществува и работи. И още, той може да бъде видян и проследен в блокчейна.

 

Става така, че NFT ни връща един от недостатъците, които цифровото разпространение вече е победило: дефицитът. За какво ни е дигитален дефицит? Отговорът е, че изобщо не ни е необходим, освен ако не се занимавате със спекулации на пазара.

Да се върнем към комиксите. Да допуснем, че Marvel създаде подходящата инфраструктура за свързване на токените на Човека-паяк с комиксите за Човека-паяк. Тогава ще се натъкнете на последния щрих от цялата тази схема. Дори ако вашият сериен номер на жетона е уникален, вашият комикс за Спайдърмен няма да е уникален.

Това ще бъде съвсем същият, примерно 593 брой на комикса „Невероятният Спайдърмен“, който всички ще четат във всички магазини за комикси. Пиратските версии на същия този брой ще се разпространяват в торентите и различните уеб сайтове.

Вие просто ще имате токен, който ще указва, че това е цифрово копие номер 445 на брой 593 на комикса за Спайдърмен. И На кой му пука? Особено пък на хората, които искат да прегледат и прочетат комикса. Освен това, този комикс може съвсем лесно да се копира почти безкрайно.

На колекционерите този токен също не е необходим, понеже той ще има някакво значение само докато Marvel не загуби интерес към тази програма. А когато спрат тази програма или просто рестартират своя сървър, URL-те към които сочи този токен… Е, какво пък – залата с игралните автомати ще затвори врати.

Истинските колекционери предпочитат хартиения комикс, понеже реалният физически дефицит съвсем не е изкуствено понятие.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

22 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини